His Dark Materials – af Philip Pullman

Forfatter: Philip Pullman
Forlag: Everyman’s Library
År: 2011
Sprog: engelsk
Sidetal: 1087


Serien His Dark Materials af Philip Pullman er oftest delt op i tre bind, men er egentlig én lang fortælling. Derfor anmelder jeg også serien som sådan og giver den en samlet bedømmelse.


Stjerner:  ⭐⭐⭐⭐⭐


Pullman har med His Dark Materials skabt en fantasyverden med en simpel forskel fra vores verden, som har bragt mange læsere ind i et eventyr, der snart vokser sig større end de fleste. Hans verden er en, hvor alle mennesker har en dæmon – et dyr, der, alt efter dets form, viser, hvem du virkelig er. I denne verden har kirken større magt, end vi er vant til, og de er ude på at udrydde synd, som på en eller anden måde har noget med en sær partikel, kaldet Dust, at gøre. Alt dette vikles den lille pige Lyra ind i, og det viser sig, at hun spiller en stor, hvis ikke den vigtigste, rolle i verdenens fremtid.

Jeg forstår godt, hvorfor serien er blevet delt op, da den ellers bliver meget lang og uoverkommelig for et ungt publikum. Der er da også forskelle imellem de tre dele, som gør, at de kan adskilles, men det føles mere som etaper end egentlige afslutninger. Den første del Northern Lights, også populært kaldet The Golden Compass eller på dansk Det gyldne kompas, føles som den mest typiske fantasy historie. Her har vi en hovedperson, som er speciel på grund af en profeti, hun har specielle evner og må ud på en farlig rejse for at redde sin ven. På sin rejse møder hun både venner og fjender, og mysterier bygges op og afklares, mens nye spørgsmål kommer til. Den anden del introducerer en ny hovedperson, som deler titlen med Lyra. Will kommer fra vores verden og gennem portaler, som forbinder multiuniverset, møder de to hinanden. Plottet bliver herefter mere og mere indviklet. Det er ikke længere blot en redningsmission af Lyras bedste ven, og det er heller ikke hele verden, der skal reddes fra onde skurke, som det plejer at være, men derimod hele multiuniversets frihed og eksistens, der står på spil. Det mystiske fænomen Dust står i centrum for det hele, og Lyra må finde ud af, hvad det er, hvorfor kirken vil stoppe det, og hvordan de kan stoppe dem.

His Dark Materials er kompakt fantasy og egentlig lidt tung at læse. Jeg læste serien første gang på dansk, da jeg var 12-13 år, og husker, at det tog mig lang tid at komme igennem. Men alligevel holdt jeg ved, fordi verdenen, mysteriet om Dust og karaktererne og deres dæmoner trak mig ind i universet. Det hele er gennemarbejdet, og trods at det lidt snørklede sprog kan være tungt, skaber det også en bestemt stemning og tone til universet, som man ender med at holde af. Det er helt klart en fantasyserie, som man med fordel kan læse igen som voksen, og forstå en hel del mere end man gjorde før.

Tematisk rager serien også højt. Religionskritik, seksualitet, modenhed, det at blive voksen og døden er alle temaer, som tages op. Det gøres elegant og originalt, og jeg kan ikke rose serien nok for arbejdet med temaerne, som især kommer til udtryk gennem de originale påfund som Dust og dæmoner.

Alt i alt er His Dark Materials et must for alle fantasyelskere og selv dem, der ikke bryder sig om genren, vil måske finde noget i denne serie, da den ikke helt er som de fleste og klart skiller sig ud blandt mængden.

– Mette

IMG_1030

En tanke om “His Dark Materials – af Philip Pullman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *