Flame in the Mist af Renée Ahdieh

Forfatter: Renée Ahdieh
Forlag: Hodder & Stoughton
År: 2017
Sprog: Engelsk
Sidetal: 392
Genre: YA, fantasy


“Be as swift as the wind. As silent as the forest. As fierce as the fire. As unshakable as the mountain.”


Stjerner:  ⭐⭐⭐⭐


Bogen starter med en dreng, der overværer sin fars henrettelse. Dette er baggrunden for romanens videre plot, hvor vi følger hovedpersonen Mariko. Hun kommer fra en velhavende familie og har hidtil levet et beskyttet og privilegeret liv, så hun kunne blive godt gift og ophøje faderens sociale status. Da vi møder Mariko, er hun på vej til sin forlovede, kejserens søn. Hendes konvoj bliver angrebet af “the Black Clan”, og hun flygter med nød og næppe. For at overleve og finde ud af, hvorfor de angreb hendes konvoj med det formål at dræbe hende, klæder hun sig ud som en dreng og bliver en del af “the Black Clan”. Langsomt går det op for Mariko, at “the Black Clan” ikke er, hvad hun troede. Alt, hvad hun troede om sin egen familie, viser sig at være pyntet på, og hendes verdenssyn ændres drastisk.

Flame in the Mist handler om at finde sig selv, opdage sit eget mod og acceptere sig selv, sådan som det især opleves gennem Mariko. Bogen giver associationer til Disney’s Mulan, hvor en ung kvinde tager sin fars plads i krigen. Mariko klæder sig ud som en dreng for at kunne blive en del af klanen, og undervejs oplæres hun i overlevelsesteknikker og kamp. Derudover er der tale om en stærk kvindelig karakter, der er utilfreds med livet som kvinde, og de restriktioner det liv byder. Ligesom Mulan.

Mariko var utilfreds med sin rolle som kvinde, hvor hun var et objekt, der skulle bruges til at ophøje sin fars status. Hvor hendes værdi ikke var hendes egen. Selvom hun ikke var tilfreds, kendte hun alligevel sin plads i livet og var klar til at acceptere sin rolle. Da hun lader som om, at hun er en dreng, bliver hendes intellekt værdsat, og hun bliver ikke betragtet som et objekt længere. Selvom det tilsyneladende er nemmere at være mand, opdager Mariko løbende, at der også er styrke i at være en kvinde. Adhieh prøver ikke kun at skabe stærke kvinder, men får skabt stærke kvinder ved at lade dem være hele karakterer. Undervejs støder man på udsagn om kvindens styrke eller rolle. Disse er som oftest fra Mariko og negative. Men både fra en geiko og fra Okami, får hun indblik i kvindens styrke.


“I believe we are all things, depending on the situation. Given the right time and the right circumstance, any man or woman can be water or fire or earth or metal. […] In any situation we can choose who we are and choose who we want to be.”


Marikos stærkeste våben er hendes sind, som hun bruger til at opfinde smarte ting, eksempelvis ninjastjerner. De andre i hendes hjemby betragter hende som odd, og hun skiller sig ud fra de andre kvinder i området grundet hendes opfindsomhed. I løbet af romanen udvikler hun sig rigtig meget og går fra at leve en beskyttet tilværelse som en kvinde, der stiltiende accepterer livets vilkår, til at indse, at hun ikke er interesseret i at være et objekt, en pris, der skal sælges videre for at styrke andres status. Mariko “was not just any girl. She was more.” Jeg er vild med Mariko, der er en interessant og anderledes karakter med hendes stædighed, ærefuldhed, begyndende mod og viljen til at kæmpe for det, hun tror på.

Alle karakterer i bogen er velskrevet og levende. Karaktererne har så meget dybde, at man ikke kan undgå at leve sig ind i dem og føle med dem. Sparringen mellem Mariko og Okami er godt skrevet, og rummer både humor og alvor, der er vævet flot ind i hinanden, så det ikke bliver for meget. Derudover er plottet virkelig spændende, og man keder sig på intet tidspunkt, selvom meget af bogen er dialogpræget. Ahdieh kan skrive, og dialogerne kører derudaf for fuld fart. Der er både spænding, drama, intriger, kærlighed, familie, bånd og forpligtelser, og det hele bindes sammen til en interessant historie, der tager én med gennem det feudale Japan og et magisk univers, hvor ære og mod er noget af det vigtigste.
Handlingen fortælles primært gennem Mariko, men løbende følger vi også broderen Kenshin, der forsøger at finde hende, og Okami, der er den stærkeste kriger i “the Black Clan”. Det giver historien en dybde, som den ikke havde haft, hvis man kun havde fulgt Mariko. Vi får indblik i de to andres tanker, ikke kun om dem selv og deres samfund, men også om Mariko, således at karaktererne bliver mere afrundede.

Jeg var fanget af historien fra starten af og følte mig på intet tidspunkt skuffet. Adhieh har skrevet en virkelig god historie, og jeg glæder mig til at læse efterfølgeren, og hvad der videre sker med Mariko. Og se da lige den forside!

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *