Six of Crows af Leigh Bardugo

Forfatter: Leigh Bardugo
Forlag: Indigo
År: 2015
Sprog: Engelsk
Sidetal: 491
Genre: Fantasy, Dark Fantasy, Young-Adult


Trickery is not my native tongue, but I may learn to speak it yet.”


Stjerner:  ⭐⭐⭐⭐⭐


Dette var mit første møde med Leigh Bardugos univers. Jeg havde læst mange positive anmeldelser af bogen, og jeg var derfor nervøs for at læse den, for tænk nu hvis den ikke levede op til mine forventninger?

Six of Crows handler om Kaz Brekker: et kriminelt geni med en umulig opgave. Rigmanden Jan Van Eck giver ham til opgave at bryde en fange ud af The Ice Court: en uindtagelig fæstning. Jobbet er umuligt, konsekvenserne er farlige, men gevinsten overstiger hans vildeste drømme. Kaz tror på, at han kan sammensætte det rette team til jobbet:


En hævntørstig straffefange

En skarpskytte med virkelig dårlig dømmekraft

En rigmandssøn med en mystisk fortid

En spion kendt som “the Wraith”

En magisk hjerteknuser med en tragisk kærlighedshistorie

Og Kaz selv, en tyv med talent for kreative flugter


Men de er ikke de eneste, der er ude efter at befrie fangen, og spørgsmålet bliver, om Kaz kan forhindre sit team i at dræbe hinanden, indtil jobbet er fuldført.

I romanen følger vi løbende de seks forbrydere, som skal fuldføre det umulige job. Kaz Brekker er en tyv og et højt rangeret medlem af banden “The Dregs”. For alle andre er hans fortid et mysterie. Inej er hans uvurderlige højrehånd, også kendt som “the Wraith”. Hun bliver sjældent set af sine modstandere, før det er for sent. I gruppen er også Jesper, skarpskytten med et gambling problem. Han er bogens humoristiske input og smider ofte en kæk bemærkning, selv i pressede situationer. Wylan er holdets sprængstofsekspert, og han er Kaz’ es i ærmet i planen for at bryde fangen ud. Nina er  Grisha, en slags magiker, med evnen til at manipulere den menneskelige krop. Hun er en såkaldt “Heartrender”, og kan blandt andet ændre sit og andres udseende, eller stoppe et menneskes hjerte. Sidste person på holdet er Matthias, en tidligere fange, som holdet har befriet. Han er medlem af en krigerorden, hvis opgave er at fange Grisha. Men fordi hans hjem er der, hvor de forsøger at bryde ind, er hans viden uundværlig.

Hver karakter er skrevet med en sådan kærlighed og indsigt, at de kravler ind under huden på en. De er så levende og detaljeret og med en masse lag, der giver dem en utrolig dybde og gør dem virkelig interessante. De er skurke, men på den gode måde. Man kan ikke undgå at holde med dem, og det er forfriskende at følge nogle lidt mere mørke karakterer for en gangs skyld. Selv de to kvindelige karakterer får lov til at være nogle stærke figurer. Nina er feminin, men på intet tidspunkt ubrugelig eller svag, og Inej? Hun er utrolig badass. Dynamikken mellem Jesper og Wylan er morsom og velskrevet, og den løftede lidt af mørket, der ellers findes i romanen.

At man får lov til at følge historien fra alles synspunkt, giver et dybere indblik i hver deres tanker og følelser, og det giver en bedre oplevelse af handlingen. Plottet er actionpakket og fuld af spænding og drama. Den fangede mig fra første side og rev mig direkte ind i et velopbygget univers, hvor der er øje for detaljer, både i forhold til miljø, steder og disses traditioner, men også i sproget. Det er dog især karaktererne, der gør læseoplevelsen fantastisk.

Romanen er et skønt miks af mørke, magi, action, humor og kærlighed. På intet tidspunkt føles kærligheden påklistret. Den overtager ikke historien eller ændrer kursen for plottet. Den er diskret og meget velkommen, de få gange den kommer op til overfladen. Bardugo lader den ikke tage overhånd, og det er rart, da det ofte ses i fantasy.
Six of Crows gjorde mere end bare at leve op til mine forventninger. Den tog mig med storm og opslugte mig hel. Jeg er nødt til at læse toeren og resten af bøgerne i Bardugos Grisha univers.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *