Skrivetip #7

Du kender det sikkert godt. Det der med at skabe nogle karakterer og så sidenhen rode lidt rundt i, hvem der er hvem, eller hvordan det nu lige er, den ene karakter ser ud. Det er ikke nogen hemmelighed, at levende karakterer er en vigtig del af historiens univers og evne til at fange læseren. Men det kan være svært at skabe nogle spændende karakterer og lade deres personligheder skinne igennem. Derfor handler denne måneds skrivetip om


Persongalleri


Når man skriver en historie, kan man være så fyldt med ideer, at de er svære at holde styr på. Det gælder også med persongalleriet. Du har måske selv prøvet det i løbet af skriveprocessen, hvor dine karakterer flyder sammen til én stor masse af personligheder og karaktertræk. Måske har du endda gjort brug af notemetoden, hvor du laver et character sheet for hver karakter i din historie – eller i hvert fald de vigtigste. Her holder du styr på navne, efternavne, bopæl, sprog, familiemedlemmer osv., og det er også her detaljer som højde, øjen- og hårfarve m.m. bliver noteret ned. Det er smart, da du senere sikkert vil glemme en detalje eller to, og så kan du blot så op i dine noter og se, om det nu er blå øjne eller grønne øjne, hende bikarakteren fra tre kapitler tilbage har. Men de noter er stadig meget på overfladen og kan mest bruges som huskenoter.


Dan et overblik

Fra skriveprocessens start er det vigtigt, at du får dannet dig et overblik over de karakterer, du gerne vil have med i historien. Billedet af særligt hovedpersonen og andre vigtige aktører i fortællingen skal stå skarpt, og du skal have en idé om, hvordan disse vil reagere i en given situation. De skal have masser af personlighed, så din læser kan leve sig ind i deres karakter. På den måde får du skabt en forbindelse mellem din historie og din læser. Dine karakterer skal kunne mærkes, og jo mere levende du kan gøre dem, jo bedre. Springer de ligefrem ud fra bogens sider, har du gjort et rigtig godt arbejde. Men hvordan gør du dine karakterer spændende og levende?


Stil dine karakterer spørgsmål og sæt dem i svære situationer

Hvis dit persongalleri skal fænge læseren og byde på runde fremfor flade karakterer, så bør du gå mere i dybden end blot character sheets. Sæt eksempelvis et mål for din karakter, ikke et i relation til plottet nødvendigvis, men generelt i deres liv: hvad vil de gerne med deres liv? Hvad drømmer de om? Hvad frygter de? Og prøv samtidig at sætte dem i svære situationer, hvor deres personlighed virkelig kan få lov at skinne igennem. Hvordan reagerer de? Hvad har de svært ved? Nemt ved? Derudover vil små unikke karaktertræk også gøre dine karakterer mere levende. Måske har din hovedperson en tendens til at stikke tungespidsen ud af munden, hver gang han skal koncentrere sig. Måske halter den kvindelige antihelt en smule på venstre ben og har en ekstrem trang til lakrids, eller måske har hovedpersonens bedste ven en tendens til at mumle, når de bliver nervøse. Det er ofte de her små detaljer, der kan være med til at gøre karaktererne levende og realistiske, så læseren kan adskille karaktererne og leve sig ind i fortællingen.


Ikke en facitliste

Ved at se på din karakter i et mere generelt lys, vil det blive nemmere at skrive dem også i de specifikke scener, du har i tankerne for historien. Ved at arbejde med dit persongalleri i de små character sheets kan du komme lidt under huden på dem, før du sætter dig til at skrive. Men det er også vigtigt at huske på, at det kun er en hjælp til dig og ikke en facitliste. Hvis din karakter i løbet af historien simpelthen ikke vil makke ret og ændrer kurs, så lad dem! Det kan være, der kommer noget endnu bedre ud af det.

God Skrivelyst!
Litteraterne

2 tanker om “Skrivetip #7

  1. Hej Litteraterne!
    Tusind tak for jeres gode skriveråd! De er virkelig gode indspark til når skriveblokaderne rammer mig 😀 Hvad er egentlig jeres holdninger til selvudgivelser? Vil i automatisk satse på at blive ‘professionelt’ udgivet eller vil i undersøge andre muligheder også? Jeg overvejer nemlig at selvudgive efter jeg fik vurderet omkostningerner her https://publish.saxo.com/hvad-koster-det-at-udgive-en-bog/ , men jeg synes at det er en svær beslutning! Har I nogle gode råd?
    Kh Laura

    1. Mange tak, Laura! Vi er glade for, at du kan bruge vores tips og få bugt med de irriterende blokader 🙂
      I forhold til udgivelse vil vi anbefale altid først at sende manuskriptet ind til et etableret forlag. Det er fordi du her kan få professionel vejledning og desuden ikke skal sidde med hele bogudgivelsen selv. Eksempelvis i forhold til markedsføring af din bog efter den er udgivet. Der er mange bøger derude og det er nemt at drukne i mængden, men med et forlag er du allerede lidt længere fremme i folks bevidsthed og får større rækkevidde. Dermed ikke sagt at du ikke kan selvudgive. Det er der jo nogen, der har stor succes med. Du skal bare være indstillet på at sidde med rigtig meget af arbejdet selv – også udover selve skrivefasen, som nok er den sjoveste del 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *