Skrivetip #10 – Flow

Denne måneds skrivetip sætter fokus på sproget i teksten og vigtigheden af variation for at gøre teksten spændende og indlevelsesrig, så læsningen flyder naturligt. Derfor handler septembers skrivetip om:


Flow


Dette er muligvis også en af de sværeste discipliner i forhold til skrivekunsten, fordi det kan være problematisk at skabe det helt rette flow. Vi kender det selv. Hvordan sætningerne starter på den samme måde, og hvor ofte man bruger han, hun, de, dem, det og der for blot at nævne nogle stedord. Det er nemt og giver god mening at starte sætningerne på den måde. Men det skaber ikke et godt flow og bliver i stedet hurtigt meget ensformigt.

Det kan derfor være en god ide at luge ud i brugen af stedordene. Dermed ikke sagt, at de ikke må være i teksten, det handler mere om, at man tænker nøje over, hvor ofte man bruger dem. Så der eksempelvis ikke pludselig er seks sætninger lige efter hinanden, der starter med det samme ord. Det er vigtigt at skabe et godt flow i teksten, og dette kan gøres ved at variere sproget. Lad sætningerne starte forskelligt, og forsøg at skifte stedordene ud med et andet eller helt omskrive sætningen. Du behøver ikke gruble over det, første gang du skriver din tekst, men i redigeringsfasen kan du med fordel tjekke, hvilke ord du benytter for meget. Lad os eksempelvis sige, at du ofte starter din sætning med ‘hun’. Det gør du sikkert, fordi handlingen udspringer af den person, du følger, men hvis du udelukkende fokuserer på karakterens handlinger, ender din tekst med at blive en opremsning mere end en fortælling. Et tip er derfor at flytte udgangspunktet for sætningen fra din hovedperson til noget andet. 


Lad os tage et eksempel:

“Hun stod tidligt op den morgen, børstede tænder og plaskede lidt vand i ansigtet. Hun vågnede først rigtigt efter den anden kop kaffe. Hun spiste aldrig morgenmad mere, det havde hun ikke gjort i flere år nu. Hun huskede med et lille smil, hvordan hendes mor altid pylrede om hende. Hun ville ikke helme, før hendes datter fik mindst et stykke tørt toast indenbords.“

Det bliver lidt langhåret at læse i længden, ikke?


Omskrivningen kunne se sådan ud:

“Hun stod tidligt op den morgen, børstede tænder og plaskede lidt vand i ansigtet. Det var først halvvejs gennem den anden kop kaffe, at hun rigtigt vågnede op. Morgenmad spiste hun aldrig mere, det havde hun ikke gjort i flere år nu. Med et lille smil på læben huskede hun, hvordan hendes mor altid pylrede om hende. Hun ville ikke helme, før hendes datter fik mindst ét stykke tørt toast indenbords.”

Udgangspunktet for sætningerne er flyttet fra ‘hun’ til kaffen, morgenmaden og smilet. Det kan gøres på mange andre måder selvfølgelig, men sidder du fast i din tekst og er kommet ind i en gentagelsesspiral, så kan dette tip måske hjælpe dig ud igen.


God skrivelyst!

Litteraterne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *