Pigen som ikke var der af Nick Clausen

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget Facet


Forfatter: Nick Clausen
Forlag: Facet
År: 2019
Sider: 276
Sprog: Dansk
Genre: Ungdomsroman, Gys, Spænding


Stjerner: ⭐⭐⭐⭐


“”Far”, siger Andy. Hans stemme skælver. “Jeg tror, Rebekka er forsvundet.””


Og med det, er handlingen ligesom sat.

Pigen som ikke var der handler om Andy, hvis lillesøster en dag forsvinder. Han forlader hende kun kort for at gå på biblioteket på vej hjem fra skole, og da han kommer ud igen, er hun pist væk. Andy har skyldfølelse, mor er ikke længere mor, og ingen vil lytte til ham, når han siger, at han hørte en banken fra en gul varevogn den dag, søsteren forsvandt. Det går hurtigt op for Andy, at hvis Rebekka skal findes, så er det op til ham at gøre det. Heldigvis finder han en højst mærkværdig ven på biblioteket, der hjælper ham i hans søgen efter søsteren.

Hold. Nu. Op. Der er fart over feltet i denne roman, hvor siderne nærmest vender sig selv, og læseren efterlades helt ude på kanten af stolen med hjertet oppe i halsen. Jeg var revet med fra starten af, godt underholdt hele vejen og sad tilbage med en følelse af en vellykket fortælling, efter sidste side var vendt.

Clausen udfolder stille og roligt handlingen, hvor spændingen stødt og sikkert opbygges, mens uhyggen ligger og ulmer i baggrunden. Tempoet er hurtigt på den helt rigtige måde, hvor der ikke spildes tid på en masse unødvendigt. Der i stedet fuld fokus på handlingen og kapløbet med tiden for at finde Rebekka, inden det er for sent. Det fungerer også rigtig godt med de to kapitler fortalt fra henholdsvis Andys synspunkt og Rebekkas, for til sidst at skifte mellem de to i tredje kapitel. Det giver et godt indblik i, hvordan de hver især oplever det, og hvad de tænker, hvilket giver fortællingen en god dybde.

Bogen er spændende og velskrevet med et let og flydende sprog, hvor de to hovedkarakterer virkelig får lov til at skinne igennem. Hvor stædig Andy er i sin søgen efter Rebekka, og hvor ihærdigt hun forsøger at stikke af fra sin kidnapper. Handlingen giver også et godt indblik i søskendekærlighed, og hvordan søskende nogle gange kan gå fra at hade hinanden det ene øjeblik til ikke at kunne undvære hinanden det næste. Det er både realistisk og godt fortalt.

Jeg kan godt lide Clausens fortællestil, og hvordan han opbygger historien. Og jeg er især vild med den stilfærdige uhygge, der hele tiden spøger i baggrunden. Uhyggen i denne fortælling er ikke så meget i form af monstre og spøgelser, men mere i forhold til at være blevet kidnappet og spørgsmålet om, hvorvidt man nogensinde kommer hjem igen. Her synes jeg især også, at historien kan noget og flot skildrer både Andys og Rebekkas følelser, tanker og handlinger i den forbindelse.

Dette er første gang, jeg har stiftet bekendtskab med Nick Clausens forfatterskab – men det er bestemt ikke sidste gang. Pigen som ikke var der er medrivende, interessant og velfortalt, og jeg kan varmt anbefale den. Selvom bogen er stilet mod en yngre læser, synes jeg sagtens, at et ældre publikum kan nyde godt af historien. Særligt hvis du er vild med spænding og ulmende uhygge.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *