En som os af Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard

Reklame for Bookmate


Forfatter: Josephine Kuhn & Nanna Hovgaard
Forlag: Gyldendal
År: 2019
Sidetal: 125
Sprog: Dansk


Stjerner: ⭐⭐⭐


“Det var første gang, jeg oplevede, at skam og forkerthedsfølelser får næring, når der ties, men mindskes, når der bliver talt.”


De to unge kvinder bag podcasten Fries Before Guys tager i bogen En som os fat på de svære emner. Emner om at føle sig forkert, føle sig mindre værd end andre, og hvordan vi selv er med til at fastholde os i den vante konstruktion af, hvordan vi bør være.

Jeg har længe hørt godt om deres podcast og tænkt på, at jeg skulle få taget mig sammen til at høre den. Da jeg så deres bog på Bookmate, så jeg det som en oplagt mulighed for at finde ud af, hvem de var, og hvad jeg eventuelt kunne forvente af deres podcast. Jeg har hørt, at de i deres podcast er hudløst ærlige og ikke er bleg for at sætte de store emner under lup. Det er også tilfældet med deres bog, der på en eller anden måde er dejligt befriende. Nogle gange kan man dog godt sidde tilbage med følelsen af, at man uden tilladelse sniger sig til at læse i en anden persons dagbog.

De sætter ord på de tanker og følelser, man selv går rundt med, og får samtidig slået fast, at det er helt normalt at tænke de tanker, og at man ikke er alene. Det var rart at læse, at man ikke nødvendigvis er den eneste, der går rundt med forkerthedsfølelser, som de kalder det. De sætter spørgsmålstegn ved, hvordan vi opfatter os selv og andre, og hvordan vores billede af den perfekte kvinde er konstrueret af vores omverden og medierne. Det perfekte er noget uopnåeligt og unødvendigt at stræbe efter, fordi det er retoucheret af medierne. Det er blot glansbilleder, der kun får os til at få det dårligere med os selv. Essensen af dette kunne jeg ikke lade være med at sammenholde lidt med Hella Joofs Papmaché-reglenhvori hun pointerer, at vi skal lade være med at stræbe efter at være den STE til alt, men være glade for det, vi er gode til, og det vi har.

En som os siger de stop til en perfekthedskultur, der er løbet løbsk. Dette gør de gennem personlige fortællinger, digte, deres messenger-samtaler og dagbogsuddrag, der alle har til formål at sætte ord på deres inderste følelser, deres skam og meningerne om, at vi skal det perfekte billede til livs. Tonen er bramfri og ærlig, og sproget heri er levende og hverdagsagtigt. Det er skrevet som en samtale mellem de to, ja nærmest som en podcast. Denne blanding bliver dog til tider forvirrende og for meget til mig. Kapitlet om onani blev også en lille smule for ærligt for mig. Jeg er et meget privat menneske, og historierne om deres fantasier, onanimønstre, og hvad de ellers har prøvet i den retning, blev slet og ret for grænseoverskridende og udbasunerende til min smag. Men kudos for at turde sætte ord på det og dele det med både lyttere og læsere!

En som os er en vigtig bog, der forsøger at mindske skam og forkerthedsfølelser ved at tale ærligt om dem. Bogen åbner læserens øjne op for de problematikker, som unge mennesker kæmper med, og sætter tankerne igang. Bogen får 3 stjerner af mig. Jeg synes, at de to unge kvinder har fat i noget ved at belyse de tunge og vigtige emner på en ærlig og personlig måde. Men selve udførelsen heraf falder ikke helt i min smag, og jeg tror, at indholdet vil passe meget bedre som podcast (hvilket også er tilfældet). Skulle du have lyst til at læse Josephine Kuhn & Nanna Hovgaards tanker, kan den læses her: https://da.bookmate.com/books/bmha8gnD

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *