Kold karantæne af David Koepp

Kold karantæne af David Koepp

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Harper Collins Nordic

Forfatter: David Koepp
Forlag: Harper Collins Nordic
År: 2020
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Sidetal: 286
Genre: Sci-fi, gys, thriller

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Kold karantæne af David Koepp handler om en dødelig og utrolig smitsom mugsvamp, som agenten Roberto Diaz for 30 år siden var med til at forsegle i en underjordisk, nu glemt, militærbunker. Den er nu vågnet op fra sit hi og har fundet en vej ud af bunkeren med ét formål – at spredes. Snart må Roberto og to fremmede igen tage kampen op mod mugsvampen, inden den når at sprede sig og dermed udrydde befolkningen.

Romanen er David Koepps debutroman, og før denne har han arbejdet som manuskriptforfatter og instruktør på film som blandt andet Jurassic Park og War of the Worlds. I romanen lægges der op til hæsblæsende action med elementer fra både sci-fi og horror, og det er tydeligt, at forfatteren er vant til at arbejde med disse elementer. I mine øjne er der ingen tvivl om, at det også her i bogform fungerer.

Det fungerer først og fremmest på grund af Koepps eminente skrivestil. Han er utroligt dygtig til at bygge et plot op, hvor der er fart over feltet, og hvor karaktererne er både realistisk og indlevelsesrigt skildret. Hver karakter præsenteres for læseren, så man får et indblik i, hvem de er, og hvordan de vil handle i en given situation. Det giver en helt særlig dybde og medrivende faktor, idet man følger flere forskellige karakterer lige fra uheldige vidner til smittede til mugsvampen selv. Han giver på overbevisende vis stemme til sine mange karakterer – også mugsvampen, hvilket enten ville falde helt til jorden eller fungere. Der er heldigvis tale om sidstnævnte.

Koepp har sans for detaljerne, og her er det særligt i forbindelse med det tekniske og botaniske, der samtidig er med til at gøre hele handlingen troværdig og skabe autenticitet. Her kom jeg undervejs til at tænke på nogle af mine yndlingsforfattere og deres måde at skrive på, da jeg syntes, at der var visse ligheder. Det er især i forhold til videnskaben bag og den research, der ligger bag handlingen og mugsvampen, som fik mig til at tænke på Douglas Preston og Lincoln Childs bøger om agenten Pendergast.

Selvom handlingen har noget dystert og uhyggeligt realistisk over sig, så krydres det hele med den rette portion humor. En humor, der klart skinner igennem og hiver det op på et andet niveau. Humoren kommer især til sin ret i de tilfælde, hvor tankerne hos mugsvampen er i fokus, og det er netop humoren, der lader læseren få at lille pusterum i den actionfyldte handling.

Handlingen fanger og hiver læseren ind fra begyndelsen af, og den nægter at give slip igen. Det er skræmmende og nervepirrende og efterlader læseren på kanten af stolen med følelsen af selv at være til stede. Tempoet er hurtigt og handlingen realistisk på en sådan måde, at man nemt kunne forestille sig, at det var sandt. At det på et eller andet tidspunkt kunne ske i virkeligheden – noget, der klart understøttes af historiens autenticitet og detaljesans i alle henseender. Her krydres det med klamme, grusomme og maleriske beskrivelser af mugsvampens raseren inde i de smittede og de eksploderede kroppe. Det er ikke for sarte sjæle.

Kold karantæne er skræmmende, underholdende og spændende.  Selvom der sker meget på kort tid, så er den let at læse med en handling, der er nem at følge med i. I mine øjne er David Koepps debutroman meget vellykket og klar til det store lærred. Det bliver spændende at se, om der kommer mere fra Koepps hånd. Jeg håber det i hvert fald.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *