Fangirl

Fangirl af Rainbow Rowell

Forfatter: Rainbow Rowell
Forlag: Wednesday Books
År: 2018
Sprog: Engelsk
Sidetal: 434
Genre: YA, romance

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Den socialt akavede Cath skal begynde på college og for første gang være rigtig adskilt fra sin tvillingesøster Wren, der nægter at dele værelse med hende, og sin mentalt skrøbelige far, som hun altid bekymrer sig om. Cath ender op med en lidt tvær værelseskammerat og hendes altid storsmilende kæreste, som langsomt bløder hende op. At være udadvendt og social er noget nært umuligt for Cath, og hun bruger det meste af sin tid på at skrive Simon Snow fanfiction på værelset. Hun er faktisk ret kendt i fanfictionverdenen, men ikke alle synes, at fanfiction er ligeså meget værd som original fiktion.

Ja, jeg ved godt, alle andre allerede har læst Fangirl. Til mit forsvar har den været på min to-be-read-liste siden den udkom i 2013. Spørg mig ikke, hvorfor det først blev nu, jeg kom i gang 😅

Fangirl er præcis den bog, jeg havde hørt, og regnet med, den var. Hvis du elsker at skrive, elsker fanfiction, elsker Harry Potter, lider af angst, kender til det at være akavet omkring alle andre og føle dig udenfor – så vil du nemt kunne se dig selv i Cath. Den her anmeldelse bliver nok lidt lang, for jeg synes bogen har mange kvaliteter, og nogle er lidt svære at forklare. Men lad os prøve.

For det første elskede jeg, hvordan bogen var bygget op. Indimellem kapitlerne får vi nemlig små uddrag fra den fiktive bogserie, Simon Snow, som Cath er besat af, samt de fanfictions hun selv har skrevet. Serien er klart inspireret af Harry Potter, og det ship – altså romantiske par – som Cath skriver fanfiction om, er baseret på Drarry – altså Draco/Harry. Både uddragene og de passager, hvor vi får lov at læse noget mere af en af Caths fanfictions, gjorde mig interesseret i at læse mere om den her fiktive verden. Jeg ved, der findes en masse Simon/Baz fanfiction derude, og jeg skal klart læse med – men først efter jeg får læst Rowells egne bøger om dem.

Fangirl har en masse plottråde. Der er hele plottet omkring Cath og hendes søster, og hvordan de glider fra hinanden. Der er plottet med deres far, som falder fra hinanden uden dem til at samle ham op. Der er plottet med Caths skriveklasse og hendes fanfiction. Der er plottet med hendes fraværende mor. Og endelig plottet med hendes værelseskammerats kæreste, Levi, som Cath falder for. Det lyder af meget, men det fungerer faktisk ret godt, også fordi de forskellige plottråde fint kobles sammen.

Karakterne er virkelig skønne og noget af det bedste ved romanen. Cath er som sagt meget nem, for mig, at relatere til, men faktisk var Levi min favorit. Han er bare en helt igennem sød fyr, en solstråle, der altid kan få både Cath og mig til at smile. En anden favorit er Reagan, som er Caths roommate. Hun har en meget direkte og lidt tvær personlighed, men hun er altid støttende og klar til at hjælpe Cath. De fiktive karakterer, Simon og Baz, var også spændende endelig at møde. Jeg har set dem mange gange før på Tumblr, og ved de lidt har en Drarry vibe, men de virker stadig lige originale nok til, at jeg kan se dem som deres egne karakterer.

Sprogligt flyder bogen godt. Man kan mærke Rowell har elsket at skrive den. At hun har skrevet den for sig selv først og fremmest. Der er den rette portion drama og humor, og kærlighedsplottet er en meget velkommen slow-burn.

Tematisk kredser Fangirl naturligvis om det at være en fangirl. Vi er mange som skriver og læser fanfiction, men det er ikke noget, man nødvendigvis snakker om. Det er ikke ’ægte’ fiktion i omverdenens øjne. Men bare fordi man ikke tjener penge på det, betyder det så, at det intet er værd? Et andet gennemgående tema er Caths angst. Den forhindrer hende på mange måder, og igennem bogen må hun overvinde den både for at kunne skrive, for at kunne leve uden sin søster, for at kunne klare skolen og for at kunne elske.

Så hvis du elsker fantastiske young adult bøger, og af en eller anden grund endnu ikke har læst Fangirl, så se at kom i gang! 😉

– Mette

2 tanker om “Fangirl af Rainbow Rowell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *