Franz

Franz af Mikkel Wendelboe

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra forfatter og forlag

Forfatter: Mikkel Wendelboe
Forlag: Brændpunkt
År: 2020
Sprog: Dansk
Sidetal: 355
Genrer: Sci-fi, satire, humor, fantasy

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Da Max får en kat af sine forældre, som løsning på at han lidt er en taber uden venner, ændres hans liv dramatisk. Katten Franz er langt fra som katte er flest. Han drikker, ryger og giver den ene nedsættende smøre efter den anden i forsøget på at banke lidt lærdom ind i knægtens knold. Med Franz som sin makker ender Max med at rode sig ud i den ene absurde og vanvittige situation efter den anden. Godt hjulpet på vej af en tidsmaskine, som Franz har bikset sammen.


Franz
er en svær bog at forklare, for der sker så meget, og den ene scene overgås af den næste ved at være mere underlig og bizar end de forrige. Måske man kunne opsummere historien som en samling af absurde rejser i tid og rum. Et satirisk eventyr, hvis mål er at sætte tanker i gang om mange store og tunge emner, såsom etik og moral og hvordan samfundet fungerer på godt og ondt. Det er i starten ret episodisk opbygget, men får hen imod midten også et lidt mere overordnet plot som forbindes til Franz’ fortid, hvilket jeg synes løftede historien.

Karaktererne spænder fra Franz og Max til søsteren Zara, deres forældre og Max’ klassekammerater. Franz er klart den mest interessante med sin skarpe tunge og skarpe meninger. Det ene øjeblik kan man egentlig godt se hans pointe, det næste fornærmer han alt og alle – også både forfatter og læser. Det er morsomt og godt stykket sammen, og hver af menneskene omkring ham har deres egne reaktioner på ham. Dog synes jeg ofte, at Zara, og enkelte gange Max, talte på samme måde som Franz, hvilket gjorde at deres stemmer flød for meget sammen. Zara og Franz har langt fra samme personlighed, men når de begge fyrer en svada af i samme stil, vakler deres karakterer.

Sprogligt flyder bogen godt. De til tider meget lange svadaer kan godt nedsætte læsetempoet en smule og gøre en forpustet. Måske er der lidt for mange af dem, men de er nu også ret sjove og altid godt skrevet. Jeg kan nemt høre Franz’ stemme, når han virkelig går all in på en lektion. Tematisk kredser historien om meget, men det overordnede budskab omhandler, hvordan vi ser og forstår verden, hvordan vi forstår godt og ondt og reagerer derpå. Det kan godt være Franz ikke er en engel, og ret har han nok heller ikke altid, men det er netop det, der er pointen.

Så hvis du er til kras satirisk humor og absurde eventyr, der kunne være drømt op under påvirkning af psykedeliske stoffer, så skal Franz nok kunne få dig til at trække på smilebåndet.

Bogen udkommer d.13/3 2020

– Mette

3 tanker om “Franz af Mikkel Wendelboe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *