red white and royal blue

Red, White & Royal Blue af Casey McQuiston

Forfatter: Casey McQuiston
Forlag: St. Martin’s Griffin New York
År: 2019
Sprog: Engelsk
Sidetal: 421
Genre: YA/NA, LGBTQ+, Romance

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Alex er præsidentens søn, Henry er prins af England – og de kan ikke fordrage hinanden. Eller det mener Alex i hvert fald. Efter et uheld mellem dem skaber en skandale i medierne, er de to imidlertid tvunget til at lade som om, de er venner, for at afbøde konsekvenserne. Men da de rent faktisk bruger tid sammen, finder Alex ud af, at Henry måske ikke helt er, som han troede.

 

Red, White & Royal Blue tager udgangspunkt i den velkendte kærlighedstrope ’enemies to friends to lovers’, eller ’fjender til venner til elskere’ på dansk. Det er en trope, jeg selv er ret vild med, og det var da også en af grundene til, at jeg gerne ville læse bogen. Det originale i denne bog er, at de to hovedpersoner ikke bare er almindelige mennesker, der hader hinanden. Alex er søn af præsidenten i USA, mens Henry er prins af England, og det skaber nogle helt unikke muligheder for drama og gør på en måde hele scenariet større.

Det er lidt langtrukkent nogle gange, når bogen går dybere ind i, hvordan politikken i USA og det hvide hus fungerer, men det skaber samtidig en stærkere realisme. Den realisme føler jeg imidlertid brydes igen ved, at handlingen til tider forløber for perfekt. Jeg er aldrig rigtig i tvivl om, hvad der kommer til at ske eller om det hele ender godt. Det er ikke dårligt som sådan, men gjorde at jeg ikke altid var så investeret i bogen, som jeg gerne ville have været. Jeg synes dog, der var en god progression i historien og en fin balance mellem det politiske, hvor Alex’ mor skal til valg og Alex skal beslutte sig for sin politiske fremtid, og så det romantiske.

Det bedste ved bogen er helt klart karaktererne, humoren og naturligvis Alex og Henrys forhold. Hele bogen er fra Alex’ synsvinkel, og det er en fryd at følge hans tanker og følelser omkring Henry, imens de gradvist rykkes. Og imens han bruger meget tid på at benægte, hvor meget de har rykket sig. Henry er virkelig sød, og jeg tror de passager, jeg nød mest, var de uddrag af e-mails, som Alex og Henry skriver til hinanden. Der er en del bipersoner, men kun Alex’ søster June får en egentlig udvikling, da hun på samme måde som Alex skal forsøge at skabe sin egen fremtid – og hun er ikke sikker på, den skal være politisk. Henrys søster Bea og Alex bedste ven Nora er også nice, men de er mest baggrundskarakterer.

Sprogligt kan man tydeligt mærke at Red, White & Royal Blue er skrevet af en ung millennial, og den falder derfor fint ind blandt de mange andre young adult bøger på markedet. Teknisk set er bogen New Adult, da den er mere eksplicit end traditionelle YA bøger, men jeg synes sagtens teenagere kan læse den. Jeg bed også mærke i, at scenerne for mig fremstod mere filmiske end hos andre bøger. Det er noget ved den måde scenerne sættes og dramaet bygges op, men det er svært helt at sætte en finger på.

Bogen var egentlig begyndt skrevet, før Trump blev valgt, og forfatteren opgav næsten at skrive den, da det utænkelige skete. Pludselig var bogen ikke en hyggelig parallelverden, men et eskapistisk eventyr. Måske er det også derfor den føles ’for perfekt’. Måske skal den føles sådan. Måske er det netop den slags, man engang imellem godt kan have brug for.

 

Hvis du har brug for noget ekstra sukkersødt feel-good i disse krisetider, så er Red, White & Royal Blue i hvert fald et rigtig godt bud.

– Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *