Carry On

Carry On af Rainbow Rowell

Forfatter: Rainbow Rowell
Forlag: MacMillan
År: 2015
Sprog: Engelsk
Sidetal: 517
Genre: Fantasy, YA, LGBT+

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Simon Snow er den udvalgte, men hans sidste år på den magiske skole Watford går langt fra som forventet. Hans mentor undgår ham, hans kæreste, Agatha, slår op og hans rival, Baz, dukker først op flere uger inde i skoleåret. Da slørret mellem de døde og de levende fortyndes for en stund, er det derfor Simon, der får besøg af Baz’ afdøde mor. Hendes morder findes stadig derude, og det er op til Baz og Simon at afsløre sandheden og give hende ro.


Carry On
er første bog i en fantasyserie, men også en bog, der hører unægteligt sammen med Rainbow Rowells bestseller hit Fangirl. I Fangirl skriver hovedpersonen nemlig fanfiction omkring netop de fiktive karakterer Simon og Baz. Carry On er hverken et forsøg fra forfatterens side på at skrive en episk fantasyserie, som den der eksisterer i Fangirl, ej heller er det hendes forsøg på at skrive den fanfiction, som hovedpersonen skriver på i Fangirl. Carry On er en roman, hvor Rowell har haft mulighed for at udforske karaktererne, sådan som hun selv ville gøre det.

Ja, det er lidt kringlet. Men Carry On fungerer faktisk også fint for sig selv. Hvis du har læst Fangirl, vil Carry On være en sikker vinder, og har du ikke læst den, kan du sagtens alligevel læse Carry On. Universet er tydeligt inspireret af Harry Potter, men er samtidig originalt nok til at kunne bære sin egen historie. Blandt andet er magien i universet originalt med et magisystem, der kredser om magten i ord, sprog og kendte vendinger. Det er utrolig interessant, og jeg håber, det uddybes mere i de næste bind.

Plottet er solidt og gennemarbejdet, og selvom man som læser ikke har læst om Simons forrige syv år på Watford kan man godt følge med. Nogle gange følte jeg, at plottet var lidt for gennemskueligt, men det gjorde ikke historien kedelig, da karakterernes afsløring af og reaktioner på plotpunkter altid ramte plet. Der er igen mange tydelig træk fra Harry Potter, men med nok twists til at gøre klicheerne nye og levende.

Historien fortælles med skiftende synsvinkel hos en række karakterer, men vigtigst af alle er der Simon, Baz og Simons bedste ven Penelope. Baz vandt lynhurtigt mit hjerte, og Penelope er også klart en favorit. Hvor Baz udfylder rollen som Simons rival, der i al hemmelighed har et crush på ham og egentlig ikke er den skurk, som Simon gør ham til, udfylder Penelope rollen som den gode støttende ven, der redder Simon ud af problemer. De har begge masser af kærlighed til Simon, og jeg ville elske at se dem interagere endnu mere.

Der er ingen tvivl om, at Rowell kan skrive, og siderne vender sig nærmest af sig selv. Hun har en fantastisk humor, og kærligheden til både genren og karaktererne skinner tydeligt igennem. Forholdet mellem Simon og Baz er centralt for historien, men fylder aldrig for meget. De er så søde sammen og rammer plet hos en som mig, der elsker ’friendemy’ forhold.

Så hvis du elsker Fangirl og endnu ikke har kastet dig over Carry On, eller du bare elsker klassisk Harry Potter agtig fantasy, så kan bogen varmt anbefales.

Min anmeldelse af Fangirl kan desuden læses her: https://litteraterne.dk/2020/02/25/fangirl-af-rainbow-rowell/

– Mette

En tanke om “Carry On af Rainbow Rowell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *