manga Haikyu

Haikyū!! af Furudate Haruichi

Forfatter: Furudate Haruichi
Forlag: Weekly Shōnen Jump
År: 2012 – 2020
Volumes: 45
Original sprog: Japansk
Sprog: Engelsk
Genre: Sport, Young adult

Stjerner ⭐⭐⭐⭐⭐

Hinata Shoyo bliver bidt af volleyball, efter at have set ’den lille gigant’ fra det lokale gymnasium Karasuno vinde den nationale ungdomsturnering. Han starter derfor sit eget hold på sin skole, men ingen gider rigtig at være med, og deres uambitiøse hold taber stort til volleyballgeniet Kageyama og hans hold. Da Hinata bliver gammel nok til at komme på Karasuno holdet i gymnasiet, møder han igen Kageyama, der også har valgt Karasuno.

 

Mandag d. 24 juli 2020 skulle OL være startet i Tokyo Japan. Det satte corona en stopper for, men håbet er, at virussen er besejret i 2021. Et håb, der er genspejlet i slutningen af den uhyre populære sportsmanga Haikyū!! Jeg vil ikke give nogen spoilers, naturligvis, men det var en perfekt afslutning, som pegede både tilbage og fremad. Og gjorde mig glad og vemodig præcis som en mangas slutning bør – især en der har kørt siden 2012. Jeg husker ikke, hvornår jeg fandt Haikyū!!, men jeg så anime udgaven, før jeg læste videre i mangaen. Jeg kunne simpelthen ikke sidde og vente på flere afsnit, når jeg vidste, at historien fortsatte på skrift.

Haikyū!! er en sportsmanga. Det lyder måske underligt i nogens ører, og det gjorde det også for mig dengang jeg startede historien. Hvem gider læse om sport? Men mange mangaer formår virkelig at gøre sport til en fantastisk læseoplevelse – også hvis du, ligesom jeg, ikke bryder dig meget om nogen former for sport. Haikyū!! er klart den bedste jeg har set/læst. Alt fungerer, og historien flyder med et tempo, hvor der både er god fremdrift og plads til at hvile ved hver af karakterernes udvikling.

Karaktererne er så gennemarbejdede, så forskellige og levende, med hver deres baggrund og mål i livet. Sporten forklares så alle kan være med, trin for trin. Og hvad, hver spiller bringer, passer altid ind i hvem de er eller søger at være. Det bliver til så meget mere end bare ’at skyde en bold over et net’, som forfatteren Furudate selv til tider beskriver det som. Det handler om at skabe forbindelse, ikke kun med bolden mellem spillernes hænder, men mellem deres varierende talenter, modstridende personligheder, håb og drømme.

Der er så mange skønne karakterer, at jeg ikke kan komme rundt om alle dem, jeg gerne vil. Men i centrum for Haikyū!! er Hinata og Kageyama. Hinata er lille, for lille til volleyball ifølge mange. Men han giver ikke sådan op, han stræber efter at spille volleyball, også efter gymnasiet, så det er bare at blive ved med at træne. Også selvom Kageyama er det naturlige talent, han for evigt står i skyggen af. De to har et rivaliserende venskab, som både er morsomt og motiverende. Kageyama er en perfektionist, der har en personlighed, som clasher med mange af hans tidligere medspillere. Men da han kommer på Karasunos hold, finder han sin plads blandt Hinata og de andre. Tsukishima er en anden storfavorit blandt læserne, og med god grund. Han er den højeste på holdet og rimelig talentfuld. Men han mangler det drive, som Kageyama og Hinata har, da han ikke tror nok på sig selv.

Udover Karasunos spillere lærer vi også de andre holds spillere at kende i flashbacks spredt ud over spillene. Det er en kunst at jonglere med så mange karakterer og personligheder på kryds og tværs, men Furudate er formidabel til det. Man ender ikke kun med at heppe på dem fra Karasuno.

 

Hvis du har overvejet at læse manga, eller måske bare aldrig har prøvet en sportsmanga, så kan jeg kun stærkt anbefale Haikyū!!. Den er fantastisk hele vejen igennem, og jeg kan garantere for, at du vil føle dig mere motiveret end du længe har været – og måske endda føle en kriblen i fingre og ben efter selv at spille volleyball.

– Mette

PS: Jeg læste Haikyū!! online, senest på MangaPlus appen, og derfor er billede prydet med en bunke af andre mangaer fundet på Sønderborg bibliotek. Som desværre ikke havde Haikyū!!, men dog mange andre gode 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *