the starless sea

The Starless Sea af Erin Morgenstern

Forfatter: Erin Morgenstern
Forlag: Doubleday
År: 2019
Sider: 494
Sprog: Engelsk
Genre: Fantasy, Magisk realisme

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Zachary Ezra Rawlins finder en dag på biblioteket en bog uden forfatter. En bog med en samling af forunderlige eventyr, der alle på en eller anden måde omhandler det underjordiske labyrintiske bibliotek The Starless Sea. En af de historier har ham selv som hovedperson. Han er ikke sikker på, om han er ved at blive gal, eller om han er på grænsen til at finde noget, han ikke engang selv vidste, han ledte efter.

 

The Starless Sea er en flot og finurlig fortælling, der efter endt læsning hænger ved, især hvis du elsker litteratur og/eller skriver selv. Historien følger, for det meste, unge Zachary, men også flere andre karakterer, idet deres fortælling flettes ind i hans. Det er det, der er kernen i The Starless Sea. At de veje vi går, de døre vi åbner, og de valg vi tager, leder os til nye fortællinger. Plottet er lige dele simpelt og kompleks, da det er en historie om historier, og den derfor indebærer flere lag. Det er svært at skrive om uden at spoile, men i simpel forstand involveres Zachary i opgøret mellem to instanser, der hver har deres ideer om, hvordan historierne og det hemmelige samfund i The Starless Sea skal forvaltes.

Karaktererne i bogen er også meget vellykkede. Udover Zachary møder vi bl.a. Dorian, der fortryder sin fortid, Mirabel, der maler dørene til verdenen og bærer på en stor hemmelighed, The Keeper, som holder styr på stedet og byder folk velkommen, og Zacharys ven Kat, der efterlades alene efter hans forsvinden. Trods Zachary er hovedpersonen, kan man mærke, at de alle er hovedpersonen i deres egen fortælling. Jeg havde hele tiden lyst til at høre mere om de enkelte personer, og det var aldrig irriterende, at kapitlerne ofte var korte og synsvinklen skiftende. Kærlighedsplottet var måske en anelse tyndt, men mere fordi det ikke var i fokus, end fordi det ikke burde være der.

The Starless Sea er en fantastisk smuk fortælling. Morgenstern har en magisk fortællerstemme og en utrolig evne til at skabe stemning og mystik, der holder læseren klistret til siderne. Det er ikke alle, der bryder sig om hendes skrivestil, men jeg faldt for hendes finurlige metaforiske magisk knap-nok-realisme allerede i hendes første bog The Night Circus. Jeg synes dog klart, at The Starless Sea overgår den. Der er stadig tidspunkter, hvor jeg var forvirret over, hvad præcis noget betød, eller hvad der præcis skete. Men skrivestilen understreger blot for mig, at det er meningen, at der ikke altid er en bestemt sandhed. Og derfor føles det ikke irriterende. Men andre vil nok være uenige.

 

Hvis du sidder lige nu og mangler en bog at læse, der ikke er en del af en serie, så læs The Starless Sea. Og hvis du har læst The Night Circus (og kunne lide den) så snyd ikke dig selv for at læse denne her også. Den er klart i min top fem bøger of all time.

– Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *