Anmeldelse af Stemmer fra graven af Elly Griffiths

Stemmer fra graven af Elly Griffiths

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Gads Forlag

Forfatter: Elly Griffiths
Forlag: Gads Forlag
År: 2020
Sider: 350
Sprog: Dansk
Original sprog: Engelsk
Genre: Krimi

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Stemmer fra graven er syvende bind i serien om arkæologen Ruth og kriminalinspektør Nelson. Handlingen begynder med fundet af at jagerfly fra 2. Verdenskrig, hvori liget af, hvad der ved første øjekast ligner flyets pilot, sidder i cockpittet. En DNA-test viser dog, at der er tale om en lokal aristokrat, der tilsyneladende blev skudt ned over Nordsøen under krigen i et helt andet fly.

Som om det ikke var nok, udsættes hans efterkommere pludselig for overfald og mystiske hændelser. Med et er Nelson og Ruth indblandet i en forvirrende og ikke mindst farlig familieaffære.

At give sig i kast med serien om Ruth er næsten som at vende hjem efter en lang arbejdsdag. Det af afslappende, velkendt og hyggeligt – også selvom det er en krimi. Der er bare noget ved karaktererne i bogen, særligt Ruth, der kommer under huden på én og får én til at føle sig som en del af historien. Det er også noget af det, jeg allerbedst kan lide ved Elly Griffiths’ krimiserie. Hvordan hun får skrevet et karakterbåren plot, hvor karaktererne er spillevende og inviterer læseren med indenfor. Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke ville have noget imod at kende de her karakterer – de lyder virkelig herlige 😆

Noget andet, der virkelig fungerer for Elly Griffiths, er hendes måde at skrive på. Hendes skrivestil virker så ligetil, helt uden en masse dikkedarer, men let, almindelig og alligevel så kraftfuld på en dejlig simpel måde. 

Som i alle de andre bøger i serien kædes forbrydelsen sammen med historiske begivenheder og ikke mindst det interessante aspekt i forbindelse med arkæologi. Det er super spændende, og man kan tydeligt mærke, at Griffiths forud for enhver bog laver sin research.

Her er ikke tale om en typisk klassisk krimi, hvor det udelukkende handler om forbrydelsen og om at finde den skyldige. I stedet gives der masser af plads til udfoldelse af karaktererne og deres indbyrdes forhold/drama (og ja, der er endnu mere af det i den her), hvilket jeg synes giver handlingen et dybere lag. Samtidig gør det også, at krimidelen ikke føles så altoverskyggende. I stedet ligger den og spændingen som en underliggende stemning i historien, hvor spændingen samtidig er stødt stigende.

I bøgerne om Ruth og Nelson fylder miljøet og vejret meget og bliver ofte brugt til at underbygge handlingen eller karakterernes følelser. Stemmer fra graven er ingen undtagelse – i takt med at vejret bliver dårligere, jo mere stiger spændingen også. Og denne sammenhæng fungerer virkelig godt!

Plottet er velskrevet og formår at fange læseren fra første side, og lige til sidste side er vendt. Og så er der lige tilsat den helt rette mængde humor – gerne på bekostning af skønne Ruth. Så hvis du mangler en god hyggekrimi her til efteråret, kan du roligt bruge tiden sammen med Ruth, Nelson og alle de andre rødder 😉

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *