Bogen Kvantespring af Lise Villadsen fra forlaget Gyldendal placeret på en grøn plæne med lyserøde blomster omkring solnedgang

Kvantespring af Lise Villadsen

Forfatter: Lise Villadsen
Forlag: Gyldendal
År: 2020
Sprog: Dansk
Sidetal: 256
Genre: Ungdomsroman, YA, realisme

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Astrids storesøster Cecilie har angst. Det påvirker hende i så stor en grad, at hendes liv nærmest er gået i stå – og dermed også resten af familiens. De prøver ihærdigt på at få hende igennem 3.g, men den eneste sikre havn, Cecilie har, er Astrid. Og selvom Astrid vil gøre alt i verden for sin søster, bliver det tydeligere og tydeligere, at hun er ved at glemme sig selv.

 

Jeg har læst utroligt lidt her på det sidste. Både fordi jeg simpelthen har for travlt, og fordi jeg, i stedet for at få energi, når jeg læser, bliver træt. Måske er det fordi jeg presser mig selv til at læse for bloggen, eller måske er det fordi, jeg bare ikke kan finde en historie, der virkelig fanger. Derfor forsøgte jeg mig med Kvantespring, som jeg kun har hørt få stor og flot ros. Astrid og Cecilies historie fik mig ikke ud af læseslumpen, men det var bestemt ikke fordi Kvantespring var dårlig. Jeg kan godt forstå, hvorfor den får stor ros.


I Kvantespring følger vi Astrid, der går i 1.g, og hvis liv kredser om storesøsteren og hendes angstlidelse. Det er en simpel fortælling med en stigende urolig spænding mellem hele familien og mellem Astrid og hendes venner. Alle scenerne omhandler små brudstykker af hverdagen i en familie i tavs krise. Udefra ligner det en almindelig dagligdag, men alt påvirkes hele tiden af tankerne om, og handlingerne af, Cecilie. Hvert kapitel hakker lidt mere af overfladen og tålmodigheden væk hos Astrid, og man kan ikke undgå at føle stor sympati for hende. Astrid har blandt andet sommerferieplaner, som trues af Cecilies usikkerhed. Og da hun bliver forelsket, er hun pludselig tvunget til at vælge, hvem hun helst vil bruge sin tid med.


Astrid og Cecilie har på den ene side et stærkt og følsomt søsterbånd – og på den anden side et usundt og manipulerende forhold til hinanden. Det er langt fra sort/hvidt. Man kan ikke dømme Cecilie blankt, da angsten styrer alle hendes tanker og handlinger. Men på den anden side forstår man godt Astrids frustrationer. Hvorfor hun falder mere og mere fra, og hellere vil leve sit liv end at sætte det på pause sammen med Cecilie. Forældrene er også sat op som fine modeksempler på, hvordan man kan tackle situationen. Og gøre noget forkert næsten ligegyldigt, hvad man gør.

 

Kvantespring kredser tematisk mest om angst og depression, og hvordan det kan påvirke en familie og langsomt splitte dem ad. Men der er også andre klassiske ungdomsbogstemaer som venskab, kærlighed og jalousi. Bogen er velskrevet og velopbygget, og ville nok have fået 5 stjerner af mig, hvis den, ironisk nok, havde brugt lidt mere tid på Astrids venner og kæresten.

– Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *