Bogen Heartstopper af Alice Oseman ligger ved et mørkeblåt tæppe og en kop te med mælk i ved siden af en rød blomst

Heartstopper af Alice Oseman

Forfatter: Alice Oseman
Forlag: Graphix Scholastic
År: 2020
Sider: 1153
Sprog: Engelsk
Genre: YA, LGBTQ+

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Charlie er homoseksuel, og hele skolen ved det. De fleste er stoppet med at mobbe ham efterhånden, men alligevel vil Ben kun mødes og kysse i hemmelighed. Og Charlie har fået nok. Da Nick fra rugbyholdet inviterer ham til at være en del af teamet, begynder Charlie at falde for ham. Men der er ingen chance for, at Nick er til andet end piger, vel?


Jeg har længe gerne villet læse noget af Alice Oseman, og Heartstopper er den, jeg har hørt mest om. Det passede mig også perfekt, at serien er en webcomic/graphic novel, da jeg stadig har svært ved at fordybe mig i bøger, som jeg plejer. Jeg læste første volume i bogform og resten på Webtoon.com.

Heartstopper er en sød fortælling om ung kærlighed, identitet og venskaber. Historien er simpel og ligetil med lidt mere alvor og drama i de senere kapitler/episoder. Men overordnet er Heartstopper meget cute YA feel-good LGBTQ+ litteratur.

Charlie og Nick fungerer godt sammen. De har en masse tilfælles, men også nok forskelle. De virker som et naturligt par, og de konflikter, som opstår i historien, giver mening. Måske de nogle gange virker lidt for kloge af en 14 og 16-årig at være, når det kommer til forhold og konfliktløsning. Men det er nu rart at læse om alligevel.

Resten af karaktergalleriet i Heartstopper består af en række LGBTQ+ og POC karakterer (Charlie er vist også POC), hvilket er dejligt at se! Mange forfattere synes at være bange for at ‘repræsentere for meget’. Men det er lidt noget pjat. Og det er selvfølgelig heller ikke alle karakterer, som er lige forstående.

Skrive– og tegnestilen er begge super. Det er en let forsimplet streg uden for mange detaljer, men med plads til lige netop de detaljer, der betyder noget. Det er ret utroligt, hvor meget man kan udtrykke med bare de rette øjenbrynsplaceringer og få antal streger for rødmende kinder. Da det er en webcomic/graphic novel føres det meste af historien ellers frem af dialog. Og trods de til tider virker en smule ældre end 14 og 16 år, synes jeg, det flyder og er realistisk skildret.

Så hvis du leder efter en nem, hurtiglæst feel-good historie om ung kærlighed og/eller måske selv er i den alder, så er Heartstopper en skøn fortælling at dykke ned i.

-Mette