Bogen Øglejægerne Kloens Klippe ligger på en baggrund af klippe sten i solskin

Øglejægerne 1: Kloens Klippe af Camilla Wandahl

Forfatter: Camilla Wandahl
Forlag: Gyldendal
År: 2020
Sprog: Dansk
Sidetal: 242
Genre: Sci-fi, Ungdomsbog

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Da Ærild mister sin søster til parasitterne i en meget ung alder, vier han sit liv til at hævne sig. For at kunne opnå det mål, må han blive øglejæger og komme i Astrovåbnet, så han kan rejse ud og bekæmper parasitterne. Men det er kun de stærkeste, der formår at overleve turen til Kloens klippe og forbinde sig til en flyveøgle. Og undervejs opdager Ærild, at alt ikke er, som han havde troet. Hverken om verden eller ham selv.


Kloens Klippe er første bog i sci-fi serien Øglejægerne. Verdenen har en tydelig James Cameron Avatar vibe med den fremmede planet, de indfødte og menneskene, der rejser dertil med al deres teknologiske viden. Under rejsen mod Kloens Klippe, hvor flyveøglerne holder til, fik jeg også lidt Hunger Games vibes, selvom de unge ikke som sådan kæmper mod hinanden. Men rejsen er hård og naturen barsk, så ikke alle vender hjem igen.

Plottet føres frem både af Ærilds hævnplaner og af de hemmeligheder, som hele tiden tirres for både Ærild og læseren. Det er åbenlyst ret tidligt i bogen, at noget ikke er, som det skal være. Dét, kombineret med de korte kapitler, gør, at bogen er hurtigt læst. Man skal hele tiden lige se, om næste kapitel kaster lys over hemmelighederne.

Karaktererne er fine, omend jeg godt kunne have brugt lidt mere tid med nogle af dem for rigtig at kunne føle for dem. Det havde været oplagt at gå lidt mere i dybden med de unge undervejs på rejsen til og fra Kloens Klippe. For man kan godt mærke at de hver især har personlighed. Vi får bare ikke rigtig lov at dykke ned i nogen af dem, andre end Ærild.

Der er ikke noget at sætte på skrivestilen. Det fungerer bare. Historen er skåret ind til benet, men formår stadig at være indlevende. Og så er der et godt flow hele vejen.

Tematisk er bogen klassisk coming-of-age pakket ind i et fantastisk og actionpakket sci-fi univers. Ærild kæmper med sin identitet, sin fortid og mål for fremtiden. Og slutningen på bogen gør mig kun mere interesseret i, hvor hans rejse, fører ham hen.

– Mette