Trip af Helle Kaare Lindberg anmeldelse

Trip af Helle Kaare Lindberg

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Forlaget Facet

Forfatter: Helle Kaare Lindberg
Forlag: Forlaget Facet
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 241
Genre: Ungdomsbog, socialrealisme

Stjerner: ⭐⭐⭐ og 1/2

Trip handler om Julie, der går i niende klasse og bor med sin mor og lillebror. Hendes familieforhold er kaotisk, og hun føler sig ofte tilsidesat til fordel for sin syge lillebror, og det hjælper heller ikke på det, at hun og moren ofte har voldsomme sammenstød. Julie søger i stedet tilflugt hos veninden Kat, hvilket bliver starten på Julies rejse ind i ungdommens mørke afkroge bestående af druk og stoffer. Her møder hun Magnus, som hun hurtigt forelsker sig i. Spørgsmål bliver, hvor langt hun er villig til at gå for at føle sig som en del af et fællesskab?

Jeg var faktisk ret spændt på at gå i gang med Trip, da min erfaring siger mig, at det kan gå begge veje, når det kommer til socialrealistiske ungdomsromaner. Men jeg må sige, at denne overraskede positivt, og jeg synes, at forfatteren er lykkes ret godt med at skildre ungdommen og de mindre gode valg, som er lette at tage.

Sprogligt er her tale om et hverdagsagtigt og let sprog, hvilket i mine øjne blot er med til at underbygge det barske miljø. Sproget er samtidig også frisk og meget realistisk, blandt andet i form af de unges slang og skældsord, og så forekommer der også en helt særlig, dog måske lidt mørk, humor i sproget også, der fungerer ganske fint og er med til at danne et billede af Julie og de øvrige karakterer.

Plotmæssigt er der skåret helt ind til benet, og selvom der egentlig sker en del på ganske få sider, så formåer plottet alligevel at være ret stringent. Og jeg synes, ligesom med sproget, at enkeltheden i plottet er med til at understrege det barske og faktisk også sætte større fokus på dette.

Der forekommer en del forskellige karakterer undervejs, som alle er med til at præge Julie, hendes valg og hendes rejse mod at finde sig selv og sin plads. Det er ikke svært at sætte sig i Julies sted og forstå, hvorfor hun gør, som hun gør. Hun er samtidig en realistisk karakter med meget dybde. Og selvom man føler med hende og ønsker hende det bedste, kan man ikke undgå at blive irriteret af hendes mange dumme valg. Især fordi hun godt ved, at mange af dem er utroligt dumme og ligefrem forkerte. Ligesom man ikke kan undgå at mene, at moren decideret udsætter hende for omsorgssvigt. 

Romanen behandler blandt andet emner som identitet, teste grænser, familie, venskab og i det hele taget bare det at være ung i dagens Danmark. Forfatteren har formået at skildre dette både nærværende, virkelighedstro og autentisk. Det er en velskrevet, men barsk roman, som på mange måder også er meget vigtig at læse.

Julie er et ungt menneske, der gerne vil være selvstændig og finde sin plads i livet, og med en fraværende mor er der ikke noget at sige til, at hun søger i andre retninger for netop at føle sig som en del af et fælleskab. Forfatteren har virkelig fanget hende, hvor hun er mest sårbar og ikke mindst påvirkelig over for andres meninger. Derfor er Trip også en barsk og uhyggeligt realistisk ungdomsroman om, hvordan der nogle gange ikke skal meget til, før man både overskrider egne grænser og tager dumme beslutninger, vi egentlig ikke har lyst til at tage, og som der ofte ikke er nogen vej tilbage fra. Hvor letpåvirkelig vi kan være i forskellige situationer, og hvor meget betydning vi ofte tillægger image og andres holdninger. 

 

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *