Romanen Undergang af Søren Poder ved en kantsten og vilde blå blomter

Undergang af Søren Poder

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget Brændpunkt

Forfatter: Søren Poder
Forlag: Brændpunkt
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 257
Genre: Realisme

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Niels og Marie lever en rolig tilværelse som pensionister, da coronapandemien rammer. Niels bliver syg og mister forbindelsen til sin kone, da samfundet ryger længere og længere ud i en katastrofetilstand. Myndighederne mister langsomt grebet om situationen, og til sidst er der ikke andet for end at tage tingene i egen hånd, hvis Niels skal formå at se Marie igen.

 

Undergang er en roman, der viser et skræmmende, men ret realistisk billede af, hvor galt det kunne have gået. Hvis coronaen havde haft en langt større dødelighed eller hvis mutationerne var farlige end de er. Det er interessant, men også lidt bizar læsning. For vi er jo stadig midt i krisen, og selvom det går fint nok her i Danmark, kunne jeg ikke undgå at tænke på Indien, mens jeg læste. 

Romanen skildrer troværdigt et sammenbrud af samfundet og et opblomstrende anarki, som ikke nødvendigvis ser ud som i amerikanske film, men nærmere er en stigende egoisme og ligegyldighed hos den enkelte borger. Undergang handler derfor ikke kun om samfundets undergang, men også de enkelte personer, som Niels møder på sin færd. 

Undergang er delt op i tre dele og følger Niels hele vejen fra rask til syg til efterladt. Han er en gammel, men stædig mand, som forsøger sit bedste med at holde fast i sine principper og ikke hæmmer, før han kan finde sammen med sin kone Marie igen. Undervejs møder han forskellige mennesker, som hver har deres måder at tackle situationen på og som konfronterer Niels med uønskede sandheder om både myndighederne, andre mennesker og ham selv.

Bogen er skrevet i et let og flydende hverdagssprog, og historien har et godt flow. Hvis du er interesseret i coronalitteratur og i ‘hvad-nu-hvis’ tankeeksperimenter, så er Undergang helt klart spændende og tankevækkende læsning.

– Mette