Børnebogen Dysterdragen holdes foran et grønt område med masser af hvide blomster

Dysterdragen af Søren Jønsson

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget

Forfatter: Søren Jønsson
Forlag: Peasoup
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 128 (varierer alt efter ens egne valg gennem historien)
Genre: Børnebog, fantasy, interaktiv fortælling
Målgruppe: 8-13 år

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Dysterdragen er tredje bog i Smart Book serien. En række af interaktive fantasy børnebøger, der alle kan læses hver for sig og i enhver rækkefølge, man har lyst til. Læseren er helten, der skal vælge, hvilken vej historien går. Og med bogen følger en gratis app, som bruges til at scanne bestemte sider, så man kan løse små opgaver, der fører en videre til næste kapitel.


I denne bog er man Sværdsvinger og rejser ud for at lære mere om verden. Man kommer forbi en landsby, som plages af dysterdragen, der stjæler alle borgernes penge. Og det er nu ens opgave at få pengene tilbage og bekæmpe og besejre dragen. De to forrige bøger fokusere mest på magi, som kampelement, mens sværd og skjold kommer mere i fokus her. Det var interessant at se noget nyt, og teknisk fungerer det godt, men magien var for mig alligevel mere spændende at kæmpe med.

Konceptet med den interaktive fortælling fungerer rigtig godt. Det er en sjov og kreativ måde at opleve en fortælling på. Og håbet, hos skaberne bag, er, at det interaktive spil-element kan få flere børn tilbage til den fysiske bog. Jeg tror helt klart, at børn som ikke bryder sig om at læse, kan få noget ud af den her serie. Og børn som godt kan lide at læse kan selvfølgelig også få en sjov oplevelse ud af det! Især hvis man allerede er fan af fantasygenren.

Karaktererne i Dysterdragen er fantasifulde og finurlige skabninger, men de er knap så interessante som dem, man mødte i de forrige bøger. Jeg følte, de havde mere personlighed i de andre to. Men måske det bare var dem, jeg mødte?

Opgaverne i Dysterdragen er gode. Der er variation med alt fra tal og logiske opgaver, opgaver med farver/mønstre, hukommelsesopgaver og sjove spil. En af opgaverne forstod jeg dog ikke (omring alle farverne) og sad i alt for lang tid, inden min kæreste fandt frem til, hvad den gik ud på. Derefter var den nem nok at løse 😅 Man kan dog give op og komme videre i historien alligevel. Der var også én opgave, jeg ikke fik lov at løse, som måske var et glitch i appen, men modsat de forrige bøger blev min mobil i det mindste ikke overophedet! 😆

Ideen med at blande spil og bog er super spændende. Det byder på så mange nye muligheder for, hvordan en historie kan fortælles. Og hvis det kan være med til at bryde en barriere mellem et barn og bøgernes verden, så er det jo kun fantastisk 😃

-Mette