Bogen Loveless af Alice Oseman ved siden af en kop te og en tallerken med chokolade cookies og blåbær

Loveless af Alice Oseman

Forfatter: Alice Oseman
Forlag: Harper Collins
År: 2020
Sprog: Engelsk
Sidetal: 433
Genre: YA, LGBTQ+

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Georgia har aldrig været forelsket. Men da hun starter på universitetet, lægger hun en plan for et helt nyt liv. Hun bestemmer sig for at være mere udadvendt og gå efter at få sit første kys. Da hun får en værelseskammerat, som er ude næsten hver aften med en ny fyr, virker det oplagt at spørge hende om hjælp til missionen. Men Georgias plan fejler gang på gang. Og sårer ikke kun hende selv, men også hendes to bedste venner, Pip og Jason. Er hun skæbnebestemt til for evigt at være alene? Og kan deres venskaber holde til dramaet, som livet på uni fører til?

 

Loveless er den første egentlige roman, som jeg har læst af Alice Oseman. Jeg startede med Heartstopper webtoonsserien, som så mange andre, men ville gerne læse mere af hende. Loveless var det oplagte valg for mig, da jeg selv er aroace (aromantisk aseksuel) og kun meget sjældent har fundet gode bøger med hovedpersoner, der har samme seksuelle identitet. Hvis du er nysgerrig på hvad aromantisk aseksuel betyder, eller mistænker dig selv for at være det ene eller det andet eller begge dele, så giver Loveless et ret godt indblik i identiteterne med de følelser og tanker, som opstår hos Georgia.

Men Loveless handler ikke udelukkende om seksualitet. Bogen tager udgangspunkt i Georgias jagt efter at få sit første kys og dermed hendes rejse mod at finde ud af sin seksuelle identitet. Men bogen handler lige så meget om at finde sig til rette på uni, at flytte fra sine forældre, få en ny værelseskammerat og prøve at holde fast på venskaber. Der er masser af humor og relaterbare situationer – og lige så meget vennedrama som kærlighedsdrama.

De vigtigste karakterer udover Georgia er hendes venner Pip og Jason. Samt værelseskammeraten Rooney og den ældre elev Sunil. De er alle sammen skønne personligheder, der fremstilles troværdigt. Pip og Rooney har en form for rivalisering kørende, som både er sjov og trist på samme tid. Jason er en chill, men samtidig sårbar fyr, mens Sunil er den ældre og lidt mere selvsikre, som har fundet sig selv. Generelt er karaktergalleriet dejligt diverse både med hensyn til seksuel identitet og POC karakterer. 

Loveless er en rimelig lang bog i forhold til mange andre YA-bøger, men det giver god tid til dybde hos karaktererne og i deres forhold til hinanden. Jeg kunne også tydeligt mærke Alice Osemans stil i bogen. Kapitlerne er skrevet på en måde, som gør det så let at forestille sig historien i tegnet format. Nogle kapitler føltes dog overflødige, men uden at ødelægge det overordnede flow.

 

Nu har jeg som sagt egentlig ikke læst så mange bøger med aseksualitet eller aromanticism i fokus (selvom jeg da gerne ville, så er der ikke så mange, og kvaliteten er måske debatable). Men Loveless vil jeg sige tackler emnet rigtig godt. Der udforskes mange vinkler og problematikker uden at plottet drukner i kun at handle om det eller føles tvunget/tænkt. 

Der er mange ‘grader’ af ace og aro, og selvom Georgia ikke lander samme sted på spektret som jeg, var der mange relatable moments – både dem, der får latter frem og dem, som går lige i hjertet.

– Mette