manga volume 1 af attack on titan stående på murbrokker i en park

Attack on Titan af Hajime Isayama

Forfatter: Hajime Isayama
Forlag: Kodansha Comics
År: 2012
Sprog: Engelsk
Originalsprog: Japansk
Genre: Manga, Shonen, Fantasy


I over hundrede år har det sidste af menneskeheden levet i sikkerhed bag de tre høje mure bygget af deres forfædre. På den anden side lever titanerne. Ingen ved, hvor de stammer fra eller hvorfor de spiser mennesker. Eren bor ved den yderste mur og oplever rædslen ved titanerne, da de på en ellers helt almindelig dag formår at bryde igennem muren.

 

Siden Attack on Titan sluttede i april har jeg forsøgt at skrive mine tanker om historien ned. Det er så omfattende et værk, med mange tematiske skift, at det er svært at formulere det helt som, jeg ønsker. Og uden at spoile for meget. Men jeg vil prøve! Hvis der sidder nogen derude og læser med, som ikke har læst (eller set anime versionen) så håber jeg, min anmeldelse, kan overbevise jer 😉

Overordnet set er Attack on Titan en fantasy krigsfortælling. Vi befinder os i en verden meget lig vores, i en tidligere livsalder med kun ringe teknologi. Den største forskel er det overnaturlige element i titanerne, som hærger udenfor bymuren og holder menneskeheden fanget. Herinde følger vi Eren Jaeger. Eren er den typiske Shonen hovedperson. Han er temperamentsfuld og altid beskyttende overfor sine venner. Han ser op til medlemmerne af The Survey Corps, et korps i militæret, der trænes i at dræbe titanerne. Og her ender han med at blive en rekrut.

Den første del af historien handler således om Eren og hans venner, der lærer om titanerne. Kæmper mod og overlever og dør i kampen mod de mystiske væsener. Det er især brutaliteten (pas på, dine yndlingskarakterer vil falde for forfatterens hånd) og den hæsblæsende action, som fanger de fleste i starten. Men snart begynder historien at tage en drejning henimod at løse mysteriet bag titanernes eksistens. Jeg vil ikke spoile, hvis nu nogen ikke skulle kende noget til historien på forhånd. Men Eren finder hurtigt ud af, at titanerne er mere end, hvad han, eller nogen af de andre, havde troet.

Mysteriet løses i små bidder, og det har været en fornøjelse at læse teorier igennem årene og gætte med. Nogle afsløringer var bedre end andre – og ikke alle læsere er tilfredse med slutningen. Jeg synes selv, den giver god mening, men at der mangler lidt mere kød på forklaringerne af de overnaturlige elementer. 

opslået manga attack on titan

Udover mysteriet om titanerne, så bæres Attack on Titan i den grad af sit karaktergalleri. Jeg har aldrig haft så mange yndlingskarakterer i nogen anden serie. Og selvom en håndfuld af dem dør, så har det ikke gjort serien dårligere. Der er karakterer, du vil hade, andre du vil elske og nogle du vil skifte komplet mening omkring halvvejs igennem serien.

Både plottrådene, der rækker længere end man først regner med, og karakterudviklingen er i top. Isayama er virkelig en fantastisk historiefortæller. Selvom hans tegnestil ikke er den pæneste eller mest detaljerige i sammenligning med andre mangaka, så gribes man alligevel af fortællingen. Tematisk kommer vi vidt omkring. Attack on Titan berører alt fra krig og skyld, kærlighed og racisme – og især skæbne er et vigtigt tema. 

Så hvis du er til actionpakket fantasyhistorier med store plots, mysterier og afsløringer, som samtidig har noget på hjerte, så prøv Attack on Titan. Eller giv i det mindste anime traileren til sæson 1 et kig 😉

– Mette