seks bøger i en stak på trægulv foran en hvid dør, et drageæg i en halskæde hænger nedover bogryggene

Fantasyfestivalen 2021

Så kom fantasyfestivalen tilbage! 😀

Jeg var så heldig igen at få et gratis aktivitetsarmbånd fra Esbjerg bibliotek og var derovre både lørdag og søndag.

Jeg fik købt en dejlig stak bøger, helt uden planlægning denne gang. Det var svært at vælge, men jeg glæder mig til at læse dem alle (når jeg får gnavet min forrige bogstak igennem … )

Her er min opsummering af dagene!

Lørdag:

Jeg begyndte dagen i Merlins bibliotek i selvskab med Boris Hansen, der fortalte om Den usynlige krig – og problemet med at han allerede har fortalt alt, han har at sige via alle mulige andre kanaler end den fysiske verden. Der sad heldigvis også folk, som endnu ikke havde læst bogen, men Boris fortalte også en smule om, hvordan han tager erfaringen fra første bog med sig videre i næste bind.
Boris Hansen fortæller om sin bog Den usynlige krig
2021 var det første år med en officiel in person overrækkelse af årets fantasy. Jeg havde selv stemt på Til Aretz ende 2: Bondekongens rejse, men tænkte nok Rosenholm-trilogien 3: Natskygge ville vinde. Den appellerer umiddelbart til et bredere publikum, afrunder en serie og er selvfølgelig også god!
 
Jeg har anmeldt begge bøger her på bloggen, hvis du vil læse hele min bedømmelse.
 
Efter overrækkelsen var jeg forbi Ulven og Uglen og snakke med Pernille og høre, hvordan det gik med hendes nye bog Et manipuleret liv (som i øvrigt har read-along fra d. 22/9) Jeg er generelt dårlig til read-alongs, men jeg vil gøre et forsøg denne gang! Det var allerede en fantastisk bog i betaversionen 😉
 

Efter lidt frokost stillede min kæreste og jeg os i kø til arrangementet om Fantasy vs. Græske guder. Desværre var der alt for mange, der gerne ville være med og vi endte med at blive smidt ud igen.

Det er selvfølgelig ikke nogens skyld, men de bør nok havde ladt en person ind ad gangen så folk ikke ender med at lege stoledans. Men det gjorde de bedre om søndagen!
 
Til gengæld nåede vi da med til Fejlbarlige helte, som handlede om at skrive en hovedperson med fejl, så de gøres relaterbare for læseren. Eksemplerne var måske lidt tamme i forhold til den diskussion jeg havde forventet, men det er altid et godt råd at skabe karakterer, som ikke bare er perfekte og gode til alt.
fantasyfestivalen event om fejlbarlige helte
Jeg ville super gerne havde været med til fantasyquizzen, som jeg plejer, men efter at have misset to foredrag pga. tid og restirktioner, ville jeg ikke risikere at forlade det sidste foredrag før tid blot for at blive afvist i døren til quizzen. Og jeg har set billeder derfra – det var jo propfyldt XD
 
Søndag
 
Morgenen startede tidligt til bogblogger event kl 9.00 om sex, seksualitet og seksuelle magtforhold i fantasy.
 
Sex plejer for det meste enten at gemmes væk, være udelukkende positivt eller bruges som chokfaktor. Så de to forfattere talte om, hvordan de i deres bøger udforsker det mere dystre aspekt og udfordrer læseren med det mørke men med en substans og ikke blot for at provokere.
 
Der blev også talt om LGBTQ+ mangel i fantasy. Det bliver bedre, men der er noget vej endnu alligevel. Så det ender med at være op til de enkelte forfattere at skabe et sprog omkring de dynamikker, der også findes, så det formidles bedst muligt til uforstående.
fantasyfestivalen bogblogger event
Næstsidste arrangement jeg tog til var Hekse i Danmark og i fantasy.
 
Det var en spændende samtale mellem en forsker og en forfatter omkring hvad der er fact og hvad er fiction.
 
Meget af det, vi har lært i skolen, i popkulturen og i bøger, tager vi automatisk med i vores forståelse af heksen – men det er ofte en forsimplet eller direkte forkert version.
 
Her kommer nogle af de  facts, jeg kan huske:
 
– Heks var oprindeligt en ukønnet titel

– I Danmark var flest kvinder forfulgt, men på Island var det oftest mænd.

– Hekse er forskellige alt efter kontekst. Myten med at den kloge kone var forfulgt, fordi hun brugte naturen til medicin er forkert.

– Ofte kredsede det om djævlen/forbandelse – Hvis nogen, der ønsker andre ondt ‘forbander dem’. Hvis der så rent faktisk sker en ulykke af en art, breder rygterne sig.


– Men da man så fjernede loven, så skulle man pludselig forklare, hvorfor man dog havde forfulgt de her kvinder – så historien blev, at ‘kirkens mænd’ var bange for den ‘stærke naturkyndige kvinde’.

– De fleste hekse var fattige enlige kvinder over 50, som andre synes var generende i flere årtier.

Sidste event, jeg tog til, var: Hvordan man ikke skriver en fantasy bog.
 
Det var et virkelig humoristisk foredrag med fire friske forfattere, som fortalte om deres egne erfaringer omkring de fejlskrevne bøger eller dumme ideer, de har haft.
 
De fortalte om, hvordan de greb det helt forkert an og hvad de har lært af det. De kom rundt om rigtig meget lige fra forventninger vs. realitet både med skriveprocessen, med forlag og kritik og læsere. Der kom også gode råd til publikum i forhold til, hvordan man tackler kritik og gør sin bog meget bedre i sidste ende.

Og det var det! De sidste par bøger blev købt og så gik turen ellers hjem med toget til Sjælland.

tryllestave, klistermærke og andet merch
bog merch