Bogen Et manipuleret liv ligger på et skærebræt af træ sammen med et flot bogmærke, to fjer og en fin tekop

Et manipuleret liv af Pernille L. Stenby

Forfatter: Pernille L. Stenby
Forlag: Ulven & Uglen
År: 2021
Sprog: Dansk
Sider: 445
Genre: Fantasy, New Adult

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Rache er betvinger under Kastellet. Hun bærer halsbåndet og bruger sansen efter deres anvisninger. At være korpsbetvinger giver hendes liv mening og retning. Hun kan redde andre, som hun selv blev reddet af Kastellet, dengang hun fik sansen, og selv hendes familie så hende som et monster. Siden har hendes liv været dedikeret til Kastellet. Hun har altid gjort sin pligt, endda født dem et barn med den mand, de udvalgte til opgaven. Men da Rache forelsker sig i en anden kvinde, smuldrer den perfekte facade, og hun må nu bevise, at hun stadig er til at stole på.

 

Et manipuleret liv er en smuk, skræmmende og rørende fortælling om undertrykkelse, kærlighed og retten til egen krop og fremtid.

I Et manipuleret liv følger vi korpsbetvingeren Rache, der er i rehabilitering efter at have brudt kodekset, og nu skal bevise sit værd. Hun møder Heneum, der ligeledes har kodeksbrud i bagagen, men som udfordrer Raches verdenssyn ved ikke at ville rehabiliteres. Men for Rache er der mere på spil end blot korpsarbejdet, da hun også kan miste muligheden for at se sin datter igen. Det er et dystert og dystopisk univers gennemsyret af undertrykkelse og frygt, hvor de små glimt af håb, venskab og kærlighed kun slår endnu hårdere.

Et manipuleret liv har rigtig mange spændende plottråde. Nogle som går tilbage i fortiden, nogle som kun varer bogens længde, og nogle som trækker meget længere ud i det opbyggede univers. Det er virkelig gennemarbejdet, og hver eneste side fortæller noget interessant om det så er i forhold til plottet, karaktererne eller universet som helhed.

Jeg elsker både Rache, Heneum, Trea og, ja, selv Karien, på hver deres måde. Det er ret utroligt, hvor fyldestgørende og levende de alle føles efter kun en enkelt bog med synsvinklen bundet til Rache. Jeg kunne sagtens forestille mig, de hver kunne fylde en hel bog. 

Rache er perfektionisten, der stræber efter at gøre et godt eksempel, men som langsomt krakelerer under presset fra stærke følelser, savn og fra sandheden om det samfund, hun lever i. Heneum er på den anden side under ingen illusion om, hvor forfærdelige krav, der stilles til dem, og han står imod med alt, han har. Trea er den rebelske og højtrystende skelsætter, der higer efter frihed koste hvad det vil. Og Karien kommer fra en helt anden position som kontrollør og er dermed højere hævet end både betvingere og skelsættere, hvilket skaber nogle interessante spændinger i relationen til Rache og Trea.

Sprogligt har Pernille mig i sin hule hånd. Det er altså ikke enhver, der kan få en førstepersonsfortæller blandet med andenpersons-tiltale til at fungere! Men det gør det. Det giver Raches stemme nærvær og gør hendes følelser for Trea til omdrejningspunktet for historien længe før, vi kender til hende.

Tematisk kredser Et manipuleret liv om magtforhold og kærlighed af forskellig art, hvor Rache må lære at stå ved sig selv, lytte til sit hjerte og sætte egne grænser. Det er kampen om retten til sin egen krop og retten til at elske, hvem man vil – og i et større perspektiv retten til at være fri. 

 

Pernille har skabt noget helt unikt i et dystert dystopisk fantasyunivers, som er originalt og gennemtænkt hele vejen. Et manipuleret liv er en spændende og yderst velskrevet uddybning og udvidelse af universet, som man kan læse både før eller efter man læser Mestenes-serien. Selvom jeg ikke var aktiv med at poste omkring readalongen, der foregik på Instagram, fulgte jeg alligevel med. Og jeg kan kun sige, at det var fantastisk at se flere helt nye læsere af universet blive revet med! 

Så hvad end du allerede har læst Mestenes-serien eller ej, så bør du ikke snyde dig selv for at opleve Et manipuleret liv.

-Mette