Kaldet af Ida Søby Fogh

Arias fortælling bind 1: Kaldet af Ida Søby Fogh

Reklame: overraskelsesgave modtaget fra Forlaget Facet

Forfatter: Ida Søby Fogh
Forlag: Facet
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 324
Genre: Fantasy

Stjerner: ⭐⭐⭐ og 1/2

Kaldet møder vi pigen, Aria, der er forældreløs og bor hos urtekræmmeren Oline, som hun hjælper ved at være smuglerbud. Men det er ikke noget nemt arbejde, for fare lurer lige om hjørnet, da Regiusregimet er på jagt efter de forbandede og ikke skyr nogen midler i deres søgen. Da situationen spidser til for både Aria og Oline, sender Oline hende væk sammen med Sul, og hun er nu nødsaget til at skjule sig i Suls verden, der hurtigt viser sig at være hjemsted for de forbandede – og det går op for Aria, at intet er, som hun troede.

Kaldet er første bind i Arias fortælling og sikke en start! Scenen bliver hurtigt sat, karaktererne præsenteret, og universet udfoldes stødt og roligt her i første bind, hvor det hurtigt går op for læseren, at der er en masse på færde. Og jeg må indrømme, at da jeg havde læst første bog færdigt, var jeg helt klar til at læse videre og følge Arias videre skæbne i en verden, hvor naturen er gold, og hvor godt og ondt endnu en gang kæmper mod hinanden.

Til at starte med synes jeg, at Kaldet er et frisk pust i en ret så mættet genre. Don’t get me wrong – der er intet galt med fantasy! Men der er nærmest snart ikke det, som ikke er blevet brugt i genren. Og jo, evner og særlige kræfter er da også en meget brugt trope i genren, men jeg synes dog alligevel, at der er noget nyt og frisk over de evner, som denne serie omhandler – og det kan jeg meget godt lide. Det er i hvert fald interessant. Hertil kommer også det spændende plot, hvor læseren, ligesom Aria, tror et om dette univers, for så at opdage, at det slet ikke er sådan, det forholder sig. Det, synes jeg, altid er spændende at følge med i. For hvordan hænger det sammen? Og hvilken side skal man reelt set stole på og holde med?

Ligeledes er det også nogle ret så spændende karakterer, som læseren støder på i Kaldet. Karakterer, som er både nærværende og troværdige. Jeg må dog også indrømme, at jeg ikke var helt solgt på Aria som karakter. Jeg følte, at der manglede et eller andet, før jeg kunne mærke hende 100%.

Kaldet er ganske velskrevet og har et meget let og alderssvarende sprog, hvorfor den passer rigtig godt til den aldersgruppe, som den henvender sig til. Samtidig er sproget også let tilgængeligt og flydende, og tekstmængden bliver heller ikke for overvældende grundet opsætningen af kapitlerne og deres længde. Det bliver derimod langt mere overskueligt – igen meget alderssvarende. Når det så er sagt, kunne bogen godt have brugt lige en anelse mere korrektur. Jeg stødte undervejs på både stave- og kommafejl, som hurtigt kunne være kommet til livs med en ekstra gennemlæsning.

Det er derfor også korrekturen og den manglende forbindelse til Aria, der gør, at jeg ender på 3,5 stjerner. Men jeg synes nu alligevel, at Kaldet er en rigtig god start på Ida Søby Foghs nye trilogi, og der er helt sikkert en masse spændende i vente i serien og ikke mindst hendes forfatterskab. En ting er i hvert fald sikkert – jeg er meget spændt på at læse videre i bind 2.

– Camilla

En tanke om “Arias fortælling bind 1: Kaldet af Ida Søby Fogh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *