Bogen Mæsker 2 Trubaduren ligger skråt på et skærebræt af træ, som ligger på en blød hvid dyne

Mæsker 2: Trubaduren af Majbrit Ravnholt Cramer

Reklame: Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget

Forfatter: Majbrit Ravnholt Cramer
Forlag: Forlaget Facet
År: 2021
Sprog: Dansk
Sider: 379
Genre: Fantasy, YA/New Adult

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Med en ny konge på den katavanske trone troede Johanne og Byriel, at de endelig kunne være frie, men kongen fortryder, at han lod dem gå og sætter en dusør på deres hoveder. Han ønsker at samle landet under den ene drastiske lov, at alle blandingsbørn må henrettes, sådan som guderne ønsker det. Johanne og Byriel drager til Lenta, hvor de opsøger en trubadur, som måske kan hjælpe dem med at advare folket. Men intet går som forventet, og snart er en ny krig under opsejling.

 

Trubaduren er andet og sidste bind i Mæsker serien, som runder fortællingen om Johanne og Byriel af. Trods de har slået Villads af tronen, er deres problemer ikke løst. Fordomme og mistro gror stadig blandt befolkningen, og Hinto er klar til at gøre, hvad som helst for at udrense befolkningen for dem med blandet blod.

Der går da heller ikke lang tid, før historiens tempo sættes op, og den ene ulykke efter den anden rammer vores hovedpersoner. Mæsker 2: Trubaduren har et hurtigt tempo, hvor der hele tiden sker noget nyt, som ændrer situationen for Johanne. Det er med til at fastholde læserens opmærksomhed og holde historien frisk og uforudsigelig.

Vi møder en række nye karakterer, blandt andet trubaduren Dyvan, som bliver Johannes følgesvend og allierede. Jeg kunne ret godt lide hans personlighed og samspil med Johanne, men han blev dog aldrig så essentiel for plottet som titel og cover antydede. Vi møder også en række af Hintos mænd og får indblik i både deres loyalitet og tvivl. Jeg synes, det var rigtig spændende, hvordan Hinto greb overtagelse af landet an. Hvilke kneb han brugte og hvorfor. Men når bogen kun følger Johannes synsvinkel, så er det begrænset, hvor meget dybde man kan opnå. Når det er sagt, så højner det dog spændingen, at vi ikke ved mere end hun ved.

Sprogligt flyder Mæsker serien rigtig fint. Den er letlæselig, og med sit høje tempo er Trubaduren nem at komme igennem. Dog følte jeg, at nogle scener forblev på et overfladisk plan. Scener som ellers har meget følelsesmæssigt på spil, men som aldrig kommer rigtig under huden. I stedet bliver det passage efter passage af info dumping / eksposition. Selve indholdet er super spændende, men måden, det fortælles på, virker distanceret.

Tematisk kredser andet bind af Mæsker serien stadig om racisme og fordomme. Hvordan indgroede forestillinger og magtbegær kan tilskynde mennesker til grusomme handlinger. Bogen er også en oprørsbog med en ulmende krig mellem de to ideologier. Det munder ud i en del voldelige scener, der højner realismen og skaber en alvorsfuld tone, som temaet fortjener.

 

Så har du læst første bind i Mæsker serien, kan du altså roligt gå i gang med Trubaduren og få rundet Johanne og Byriels historie af.

– Mette