Bogen Radio Popov står på en græsplæne ved siden af lyselilla blomster med træer i baggrunden

Radio Popov af Anja Portin

Reklame: Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget

Forfatter: Anja Portin
Illustrator: Mila Westin
Forlag: Straarup & Co
År: 2021
Originalsprog: Finsk
Sprog: Dansk
Sider: 354
Genre: Børnebog, Magisk realisme
Målgruppe: 8+

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐


Ni-årige Alfred bor stort set alene, da hans far altid er på forretningsrejse og knap nok husker, at Alfred eksisterer. Men Alfred klarer sig, for om natten lusker en person rundt udenfor døren og smider æbler, uldsokker og sandwiches ind gennem brevsprækken. Og Alfred er opsat på at finde ud af, hvem det er. Efter mødet med den finthørende Amanda forandrer livet sig for den ensomme dreng, og efter at han finder en gammel radio i Amandas hus, sætter han sig for også at forandre andre ensomme børns liv.

 

Radio Popov er en sød, men samtidig vemodig fortælling om forsømte børn, der af den ene eller anden grund ofte er overladt til sig selv. Det magiske element er meget subtilt og er med til at balancere historien, så det alvorlige emne ikke bliver for tungt. Men uden at fylde så meget, at realismen ved situationen forsvinder. Alfreds radioprogram har sine egne kapitler, som fortælles i direkte tale, som var læseren selv en af lytterne, hvilket fungerer ganske fint og højner indlevelsen i historien. 

Alfred er en modig, men lidt usikker dreng, der ofte føler sig overset eller uønsket. Mødet med Amanda og opdagelsen af radioen giver ham en mission at holde ved, og snart er han med til at hjælpe flere børn som ham selv. Vi møder nogle af disse børn henimod slutningen af Radio Popov, og jeg synes, det var interessant, hvor forskellige deres situationer er. De er alle forsømte, men langt fra af samme grund. 

Bogen vil fungere godt som oplæsningsbog fra ca. 8 år og op, men den kan også sagtens læses selv af lidt ældre børn. Kapitlerne har forskellige længder, men er alle spændende og med gode beskrivelser, der gør det let at indleve sig i både verdenen og Alfreds tanker. Nogle kapitler har tilmed illustrationer, som udfolder karakterer og steder mere visuelt.

 

Radio Popov er i den grad en tematisk drevet børnebog, der har et vigtigt budskab på hjerte fortalt med et drys af magisk realisme. Den bringer spørgsmål og tanker på banen, som helt klart kan åbne op for vigtige samtaler. Det eneste, jeg personligt savnede, var et mere defineret plot til at føre handlingen frem.

-Mette