Bogen Inden det blå lys falmer holdes op mod en sneklædt mark og blå himmel

Inden det blå lys falmer af Simon Zander

Forfatter: Simon Zander
Forlag: Petunia
År: 2021
Sprog: Dansk
Sider: 367
Genre: Science fiction, fantasy, YA

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Azrone er den sidste by i verden, omkranset af høje mure, der beskytter menneskeheden imod de skrækkelige monstre Kravl. Nöel lever i den fattige Grå zone og drømmer sig væk til et liv i luksus i Blå zone, hvor folk har chancen for at blive ramt af Blåkraften og få overnaturlige evner. Han ønsker inderligt at være en af de få udvalgte, som bekæmper Kravlet og opnår evig hæder. Det burde være umuligt for ham, men en dag sker det alligevel. Nöel får Blåkraften – og dermed sin dødsdom. For rammes man af Blåkraften, får man ikke kun overnaturlige evner, men også en nedtælling på 365 dage til sin død.

 

Inden det blå lys falmer er en velskreven standalone dystopisk sci-fi/fantasy fortælling, som udfolder sig i et interessant univers med velskrevne karakterer og et højt tempo. Der sker hele tiden noget spændende, om det så er fjender udefra, indefra eller emotionel karakterdrama, der griber ens opmærksomhed. Nogle twists kan man nemt gætte sig til, men det gør egentlig ikke noget, fordi man i stedet sidder og venter i spænding på, at Nöel finder ud af, hvordan det hele hænger sammen. 

Jeg var ret glad for, at der ikke var helt vildt meget Kravl kamp, da jeg nemlig var lidt i tvivl om, hvor spændende det ville være, når først Nöel var kommet til Blå zone. Men bogen er klart mere karakterdrevet end actiondrevet og det klæder den. Når det så er sagt, så er der selvfølgelig også action, og det fungerer rigtig fint i de doser. 

Herudover er der et vedvarende romance plot og drama, når Nöel skal forlade sin kæreste i Grå zone for at leve i Blå zone – og i øvrigt dø om kun et år. Det er super skønt med et homoseksuelt forhold, som bare får lov at være der helt naturligt. Og det samme med ‘hen’ pronomenet, der bruges om en sidekarakter. 

Karaktererne i Inden det blå lys falmer er velskrevne, nogle med mere dybde end andre, men alle med hver deres rolle, som står klart. Nöel er en meget følelsesladet ung mand, som får lov at vise både en masse vrede, kærlighed og sorg. Man føler med ham hele vejen igennem. Bordeaux og Brandon er nok dem, jeg føler, jeg kender næstbedst, og som har nogle gode scener med Nöel.

Inden det blå lys falmer er skrevet i mange korte kapitler. Det giver bogen et højt tempo og minder ofte læseren om nedtællingen, da hvert kapitel starter med at fortælle os, hvor mange dage Nöel har tilbage. Især Nöels indre tumulte følelsesliv er beskrevet rigtig godt, men også actionscenerne er godt balancerede med de mange forskellige aktører og deres specielle evner.

 

Alt i alt er Inden det blå lys falmer en rigtig fin debut roman med et plot og en prosa, der bare flyder og tager nogle store temaer op som at finde mening i sit liv, værdsætte det man har og ikke mindst se døden i øjnene. 

– Marin