Bogen Pandora Sandstorm på en væltet træstamme tæt ved vand

Pandora – Sandstorm af Christian Engkilde

Forfatter: Christian Engkilde
Forlag: Silhuet
År: 2020
Sprog: Dansk
Sidetal: 496
Genre: Science fiction, dystopi, YA

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Da Pandora og Alexander er ude på en skrottertur på jagt efter brugbare ting fra den gamle verden, bliver de taget til fange af en gruppe Fixere, som spærrer dem inde sammen med to små børn og har planer om at sende dem alle fire videre til en uvis skæbne. Pandora kæmper med næb og kløer for at redde dem, og undervejs kommer hun ud for store udfordringer og møder en masse nye bekendtskaber, venner såvel som fjender, i den verden, der er spiret frem efter Toba.

 

Sandstorm er anden bog i serien om Pandora og er en virkelig god efterfølger. Jeg var i tvivl efter første bind, om hvor serien var på vej hen, da Vulkanvinter slutter meget fint uden de store løse tråde. Men Sandstorm formår at opbygge verdenen endnu mere og lægger op til en endnu større konflikt i tredje og sidste bind. 

Det tager ikke lang tid, før plottet er i gang, og Pandora skal bruge både kamp og kløgt for at komme ud af problemerne. Der var et enkelt stykke, hvor de er taget til fange, som forekom mig en smule langt, men udover det så var tempoet rigtig godt. Og der er hele tiden noget spændende i gang eller lige ved at ske, så man får lyst til lige at læse et kapitel mere. Bogen er, ligesom forgængeren, delt op imellem kapitler til Pandora og til Pandoras far, som fortæller om fortiden i årene umiddelbart efter vulkanudbruddet. I Sandstorm får vi derfor mere at vide om farens liv. De kapitler hænger godt sammen med Pandoras, da de krydser hinandens veje, og giver læseren lidt ekstra informationer på de helt rette tidspunkter i forhold til handlingen i nutiden.

Pandora er stadig en skøn karakter. Hun har en god balance mellem at være fysisk stærk og have snu ideer og mellem at være venlig, men samtidig utrolig mistroisk overfor andre mennesker. De træk får hende ud i problemer mindst lige så ofte, som de redder hende ud af dem igen. Ud fra de nye personer vi møder, står Jake og Charlee klarest for mig. (udover hunden naturligvis :b) Deres personligheder står helt skarpe, og deres scener med Pandora er nogle af de bedste. Jeg kan vel ikke være den eneste, der shipper Pandora med Charlee efter den her bog?

I tråd med romancer så er Alexander og Maarten selvfølgelig også med i Sandstorm. De betyder begge meget for Pandora, trods hun har svært ved helt at kunne fortælle hvorfor. Det kan selvfølgelig være med vilje, at hendes følelser stadig beskrives så forvirrede, men det giver også en lidt underlig kemi imellem dem, og måske et lidt forceret ‘trekantsdrama’. Men det er nok også meget en smagssag!

Sprogligt var bogen en fornøjelse at læse, både steder og personer stod levende frem for mig. Jeg hørte lydbogen og læste på skift, og det fungerede rigtig godt. Sandstorm tager nogle store, alvorlige og relevante temaer op, og som sagt lægges der op til en endnu større konflikt i næste bind, inden Pandoras fortælling er ovre. Den glæder jeg mig til at læse!

– Marin