Et godt plot af Jean Haneff Korelitz

Et godt plot af Jean Hanff Korelitz

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Gads Forlag

Forfatter: Jean Haeff Korelitz
Forlag: Gads Forlag
År: 2022
Sider: 336
Sprog: Dansk
Original sprog: Engelsk
Genre: Thriller, spænding, psykologisk

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐ og 1/2

Et godt plot følger vi forfatteren Jake Finch Bonner, der engang var en lovende, ung forfatter. Nu underviser han i kreativ skrivning for en række elever, han ikke rigtig gider undervise, samtidig med at han ikke har udgivet noget i årevis. Under en snak med en af eleverne får han et indblik i elevens plot, og det står klart for både eleven og Jake, at den bog vil blive en kæmpe succes, når den udgives.

Men det sker aldrig. Da Jake opdager, at eleven er død uden at have skrevet bogen, tager han en skæbnesvanger beslutning. Hvad gør man som forfatter med en viden om et plot, der vil sælge stort? Skal historien ikke fortælles, uanset hvem der ender med at fortælle den? Og alt går strygende. Indtil han en dag modtager en mail fra en anonym afsender med ordene: “Du er en tyv”.

Jean Hanff Korelitz har med Et godt plot i den grad lagt i kakkelovnen til noget af en spændingsroman, og det skuffer på ingen måde. Jeg var blæst bagover og revet med, da jeg først rigtig kom ind i den. Og jeg læste da også slutningen i en ruf, så spændende var det. Men jeg vil godt allerede nu afsløre, hvorfor bogen så ikke får 5 stjerner. Og det gør den ikke, da det tog mig noget tid sådan rigtig at komme ind i historien. Og så syntes jeg egentlig også, at Jake var en lidt irriterende karakter i starten med al sit brokkeri og negativitet (hvilket man jo egentlig godt forstår i sidste ende) 😅

Men da jeg så endelig kom i gang med historien, blev jeg som nævnt også revet med af både plot og spændingen heri. For wauw. Spændingen bygges virkelig stilfærdigt op og bliver bare ved med at stige, indtil det afsløres, hvordan det hele hænger sammen. Og noget af det allerbedste ved det hele er, at der er en del meta over historien. For det er faktisk som et godt plot i et godt plot, og det er genialt, hvis du spørger mig. For ikke nok med, at den fiktive forfatter Jake har skrevet et virkelig godt plot, så har forfatteren bag bogen også gjort det.

Et godt plot fortælles primært fra Jakes synspunkt, hvor vi følger hans succes, livet som forfatter, og hvordan det påvirker ham med anklagerne om at have stjålet plottet. Men hans historie handler også om hans søgen efter, hvem der mon kender hans hemmelighed, som tager ham på en rejse til der, hvor hans elev voksede op, samt giver ham et indblik i elevens liv og familie. Sideløbende med Jakes fortælling får læseren også små glimt af, hvad hans roman handler om. Og denne kobling fungerer også rigtig godt – jeg ønsker dog ikke at gå helt i dybden med dette eller hvorfor, da det lidt afslører handlingen i Et godt plot. Men læser du bogen, så ved du, hvad jeg mener 😉

Et godt plot er en velskrevet psykologisk spændingsroman med en masse spændende plottwists, der fuldt fortjener alle de roser, den har høstet. Hvis du er til psykologiske thrillers, kan jeg på det varmeste anbefale Jean Hanff Korelitz’ bog.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *