Bogen The Midnight Library af Matt Haig står foran en stak ukendte bøger

The Midnight Library af Matt Haig

Forfatter: Matt Haig
Forlag: Canongate Books
År: 2020
Sprog: Engelsk
Sidetal: 288
Genre: Fantasy / Contemporary

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Nora Seed føler, at hun har truffet alle de forkerte valg med sit liv. En dag, hvor hun mister både jobbet og sin kat, bliver det hele for meget, og hun begår selvmord. Men i stadiet mellem døden og livet finder hun midnatsbiblioteket. Her møder hun sin gamle lærer Mrs. Elm, som fortæller hende, at alle bøgerne på biblioteket er de mulige liv, hun kunne have levet. Olympisk svømmer, rockstjerne, filosofilærer, arktisk geolog, mor – mulighederne er uendelige. Nora har slet ikke lyst til at leve, men kunne et andet liv være svaret?

 

Jeg havde regnet med at The Midnight Library ville være en sikker femmer for mig. Desværre så synes jeg ikke, at bogen lever fuldt ud op til sit potentiale. Selve ideen er virkelig spændende, men præmissen ender med at bære bogen alt for meget. Plottet er superinteressant. Der er mange spændende liv, som Nora kunne have levet, og man kan ikke lade være med at tænke: Hvad kunne man selv have gjort anderledes? Men plottet er også forudsigeligt, og slutningen/løsningen er rimelig klar fra begyndelsen af.

Nora er en okay karakter, som er nem at relatere til, men netop kun på grund af præmissen omkring de missede muligheder i livet. Ellers er hun ret flad, og det samme er de bikarakterer, man møder. De er alle fremragende til at udføre den rolle, som bogen skal have dem til, og det fungerer. Men som læser kommer man ikke under overfladen af tankeeksperimentet.

Sprogligt er The Midnight Library ganske fin. Den er kort, opdelt korte kapitler og nem at komme igennem. Jeg manglede dog nogle flere følelser i beskrivelserne. Der er ofte flere siders dialog mellem Nora og Mrs. Elm, som rev mig ud af historien, fordi det ikke var gjort klart, hvad Nora følte under samtalen.

The Midnight Library står klart stærkest i sin bearbejdning af temaerne omkring livet og døden. Om de filosofiske tanker omkring, hvilke valg man har taget, og hvordan de præger ens liv fremadrettet. Om at være glad for det man har og værdsætte de personer, man har omkring sig, samtidig med at man må acceptere, at livet også er fyldt med nedture.

Alt i alt var The Midnight Library en god, men lidt skuffende læseoplevelse for mig. Bogen er interessant, præmissen er spændende, men udførelsen falder lidt til jorden på flere punkter.

– Marin