Den forsvundne by af Camilla Sten

Den forsvundne by af Camilla Sten

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Gads Forlag

Forfatter: Camilla Sten
Forlag: Gads Forlag
År: 2022
Sider: 408
Sprog: Dansk
Original sprog: Svensk
Genre: Thriller, spænding, psykologisk

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

I Den forsvundne by møder vi dokumentarfilminstruktøren, Alice, der, siden hun var barn, har været optaget af historien om den forsvundne mineby, Silvertjärn. I 1959 forsvandt alle indbyggerne i byen som dug for solen, inklusiv Alices bedstemors familie. Kun en død kvinde og et nyfødt barn blev fundet. Sammen med sit hold begiver Alice sig til byen for at finde ud af, hvad der i virkeligheden skete for 60 år siden. Kort tid efter de slår lejr, begynder mystiske ting at ske, og det går ikke lang tid, før i hvert fald én ting står soleklart: De er ikke alene.

Kan vi blive enige om, at der med den intro til bogen virkelig er lagt op til en utroligt spændende thriller? 

For det første, var jeg ret vild med, hvordan Den forsvundne by på en og samme tid føltes som både en spændingsroman og en gyser. Jeg synes nemlig, at kombinationen af de to kan noget helt særligt, hvor gyserelementerne netop er med til både at opbygge og underbygge spændingen. Og der er masser af det i romanen – også selvom, der viser sig at være en mere naturlig forklaring på indbyggernes forsvinden. Men det gør det ikke mindre spændende, tværtimod. For Camilla Sten bygger det virkelig godt op og leder på misundelsesværdig vis læseren gennem den dystre historie. Det er spændende, det er nervepirrende og ærligt helt genialt fundet på.

Selvom det tog mig lidt tid sådan rigtig at komme i gang (det har ikke i så høj grad noget med plottet at gøre, men snarere mig selv), så blev jeg stadig fanget med det samme. Og det skyldes hovedsageligt, at plottet lød ualmindeligt spændende. En forsvunden by, mystiske hændelser og en søgen efter sandheden. Hvad mere kan man ønske sig af et plot? 😆 Jeg har kun ganske få gange været så opslugt af en spændingsroman som her, hvor jeg slugte de sidste 200 sider i en strækning. På trods af, at jeg undervejs måske havde opfanget lidt og gættet mig frem til noget, der viste sig at være rigtigt, så ændrede det ikke på, at jeg var fanget eller godt underholdt.

Den forsvundne by følger vi parallelt Alice og hendes hold i nutiden samt indbyggerne i byen (herunder Alices oldemor) tilbage i årene op til den skæbnesvanger dag, hvor de forsvandt. Og disse parallelle plotlines fungerer utrolig godt og giver historien langt mere dybde. Det gør blot det nervepirrende plot endnu bedre. For undervejs begynder man at indse, hvad der ledte op til byens forsvinden. Hele den her underliggende uhygge griber bare fat og river en med.

Forfatteren skriver virkelig godt og har gjort sine karakterer meget levende og autentiske, hvor deres indbyrdes forhold løbende præsenteres, ligesom de også udvikler sig og kommer under huden på læseren. Kombineret med de imponerende beskrivelser af stedet og den lurende, lidt dystre stemning i byen gør plottet helstøbt.

Den forsvundne by er i den grad en velskrevet psykologisk spændingsroman om skæbner og et iskoldt gys, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen på en. Og den fortjener fuldt ud de roser, den har modtaget, og det faktum, at filmrettighederne til bogen allerede er købt. Camilla Sten har i virkeligheden begået en genistreg med Den forsvundne by.

Og hvad skete der så helt præcist, da indbyggerne i Silvertjärn forsvandt for 60 år siden? Det kan jeg kun på det varmeste anbefale dig at finde ud af 😉

– Camilla

En tanke om “Den forsvundne by af Camilla Sten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *