Bogen Den som hvisker ligger ovenpå et hvidt fåreskin ved siden af en grøn plante

Det røde daggry 1: Den som hvisker af C. A. Wolters

Forfatter: C. A. Wolters
Forlag: Ulven og uglen
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 507
Genre: Fantasy, New Adult

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Hele sit liv har Shiroin hørt en stemme i sit indre. En stemme, der føles som et væsen spærret inde i hendes krop. En stemme, der ønsker død og ødelæggelse og pirrer hende til at handle på sine egne dystre tanker. For Shiroin nærer et dybt had til sin fader, Storkejseren, og plotter hans død, så hun kan betræde imperiets trone i hans sted. Da den elsalvianske livvagt, Kiel, får til opgave af Storkejseren at vogte Shiroin dag og nat, må planen dog ændres – og snart er de to på en farefuld rejse sammen ud til fronten for en krig mellem deres arter.

 

Den som hvisker er en spændende og ret dyster og blodig fantasy roman for voksne. Det er første bind i en serie, hvis fantasy landskab/persongalleri henter stor inspiration fra, hvad jeg tænker, er Japan, og måske lidt Rusland. Det skaber et anderledes miljø, end det vi er vant til at se meget af i genren og giver historien et særpræg. 

Plottet kredser om Shiroin og Kiels rejse tværs over imperiet, og om det forhold de opbygger undervejs. Der er et godt mix af actionscener, hede scener og worldbuilding, som alt i alt giver et godt gradvist indblik i verdenen og de to hovedpersoners personligheder.

Shiroin er en stædig ung kvinde, som til tider kan virke barnlig og dumdristig, men aldrig i en sådan grad, at det bliver irriterende. Med hendes ophav og opdragelse giver hendes handlinger mening. Hun er selvisk og ambitiøs og ser ikke sig selv som en god person, men efter endt læsning må jeg sige, hun langt fra er den værste person i historien. 

Kiel er en elsalvianer, et væsen med evnen til at dræne livskraft fra andre levende væsener. Han er lejemorder, men agerer som livvagt for Shiroin. Han er meget hemmelighedsfuld, og Shiron prøver igennem bogen ihærdigt på at knække hul på ham for at opgrave flere informationer om hans sande tanker og følelser. 

De to har meget tilfælles i både deres egoisme og deres (manglende) moral, men også i deres tydelige ensomhed og længsel efter nogen, de kan være åbne og ægte overfor.

“Ormen” inde i Shiroin er også en karakter for sig. Den er spærret inde og ønsker mere end noget andet at komme ud og give afløb for al den vrede, som har samlet sig i den. Vi får ikke alt at vide om den endnu, men jeg er spændt på at lære mere i de kommende bøger.

Den som hvisker er en lang roman, men sprogligt er den let at læse og med fine længder til kapitler og scener. Det unikke kommer i de på samme tid blodige og blomstrende beskrivelser om meget grufulde hændelser. Det er nok ikke en bog for alle, især ikke hvis man er sart over for blod og vold. Men det klæder historiens stemning, og for mig blev det aldrig for meget.

Tematisk kredser Den som hvisker en del om ondskab og holder sig ikke tilbage med at vise præcis, hvor monstrøse karaktererne kan være. Det er en roman om ambition og forbudt kærlighed, og om den evige kamp mellem skæbne og frihed.

 

Hvis du kan klare at læse blodige mørke historier og gerne vil prøve en anden type fantasy, end du plejer, så giv Den som hvisker et skud!

– Marin