Bogen Seawalkers 1: Farlig fremtoning holdes frem foran havet

Seawalkers 1: Farlig fremtoning af Katja Brandis

Reklame: Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget


Forfatter: Katja Brandis
Forlag: Straarup & Co
År: 2021
Original sprog: Tysk
Sprog: Dansk
Sidetal: 262
Genre: Fantasy, Børnebog / Tween

Stjerner: ⭐⭐⭐

Da Tiago en dag halvt forvandler sig til en haj på en strandtur med sin ven, vendes hans verden på hoved. Han er nemlig det, der kaldes en Seawalker, en type changer, der både har en menneskeskikkelse og en dyreskikkelse. Men han må lære at styre sin forvandling og skifter derfor skole til den specielle og hemmelige Blue Reef High School for changers. Her møder han både nye venner og fjender og lærer, hvad det vil sige at være en tigerhaj changer på både godt og ondt. For det er ikke alle, der er lige vilde med at have en farlig haj som klassekammerat.


Jeg har kun hørt positivt om den originale serie Woodwalkers, men fik at vide man godt kunne læse Seawalkers serien først – selvom det nok er bedst at gøre det i udgivelsesrækkefølgen. I hvert fald synes jeg, det er et spændende koncept, hvad end det er landdyr eller vanddyr, der er vores hovedpersoner. Dog håber jeg første serie var bedre, for Seawalkers: Farlig fremtoning skuffede mig en smule.

Selve verdenen og ideen med de her changers er spændende, og giver rig mulighed for at lære læseren om forskellige dyrearter og være kreativ i løsningen af bogens problemer. At Tiago er en farlig tigerhaj, som folk er lidt bange for, giver en åbenlys konflikt på karakterniveau, men jeg manglede noget større rent plotmæssigt. Der er lidt til slut omkring skolens fremtid og en mission, som Tiago og nogle af de andre bliver sendt ud på, men det kommer ret sent og fik mig aldrig rigtig fanget. 

Jeg er dog sikker på, at Seawalkers vil fange målgruppen bedre end den gjorde hos mig. Der er masser af fine karakterer, venner, fjender, lærere og hende delfinen, som Tiago forelsker sig i. Karaktererne udfolder sig sikkert mere i løbet af serien, for de kunne til tider godt virke lidt for flade og ‘bundet’ til deres rolle i dette første bind (den kiksede ven, den pige alle forelsker sig i, den rige onde mobber pige, kærlighedsrivalen osv.) Men de skal også alle først introduceres og setting for den nye skole skal sættes op.

Jeg håber, der kommer mere udforskning af, hvad det vil sige at være changer, for ideen har mange muligheder og åbner op for mange spørgsmål. Måske dette allerede er gjort i Woodwalkers serien?

Bogen er letlæselig og med fine illustrationer. Tematisk kommer vi rundt omkring mange klassiske emner som venskab, det at være en outsider, diskrimination/mobning og det at finde sig selv.

Alt i alt en fin børnebog til mellemtrinnet / tweens med et interessant univers og gode temaer. Men har man ikke læst Woodwalkers, så tror jeg, man bør begynde der.

– Marin