Arias fortælling bind 3: Lyset af Ida Søby Fogh

Arias fortælling bind 3: Lyset af Ida Søby Fogh

Reklame: anmeldereksemplar modtaget fra Forlaget Facet

Forfatter: Ida Søby Fogh
Forlag: Facet
År: 2022
Sprog: Dansk
Sidetal: 426
Genre: Fantasy

Stjerner: ⭐⭐⭐ ⭐

Aria og alle de andre “rødder” er tilbage i Lyset, som er tredje bind i Arias fortælling skrevet af Ida Søby Fogh. I Lyset spidser handlingen yderligere til, hvor det er op til Aria at sikre, at den profeti, som hun er født til at indfri, går i opfyldelse, inden det er for sent. Det bliver en kamp mellem liv og død, hvor Aria skal nå at lære en masse, før hun endelig kan tage kampen op, inden de evneløse bryder igennem Eoyerims ydreporte. Samtidig med forsøger Aria stadigvæk at finde ud af, hvem hendes far er, men det er, som om den gåde ikke helt vil løses. Det hele kulminerer til sidst, hvor Aria må vælge imellem sin egen lykke eller at redde de velsignede og igen sikre, at naturen gror.

Der var ingen tvivl om, at tredje bind i fantasyserien om Aria ville blive et hæsblæsende eventyr i kapløb med tiden, og det var en fornøjelse at lade sig rive med og blive opslugt, mens man fulgte sidste og afgørende kapitel og se, om det ville lykkedes for Aria at opfylde profetien i tide (selvom man dog lidt godt vidste, at det skulle hun nok – ville det ikke have været ret fedt, hvis det faktisk ikke lykkedes? Dét, tror jeg ikke, jeg tidligere har læst i hvert fald.

Man kan fristes til at tro, at forfatteren skal nå en hel masse i sidste bind i en serie, og det er i mange tilfælde også helt korrekt. De sidste ender skal samles, krigen kæmpes, og happily ever after indfries. Men selvom der også sker meget i Lyset, så føles det på ingen måde forhastet eller som for meget. Det virker tværtimod meget naturligt og får afrundet serien på en rigtig god måde.

Her i tredje bind får vi også lov til at se, hvilke personer de forskellige karakterer har udviklet sig til at være. Der er nemlig sket en helt naturlig og autentisk udvikling i deres personligheder, hvilket klæder fortællingen virkelig godt. Hvor Aria stadig fastholder sin stædighed og sin “I-bestemmer-ikke-over-mig”-attitude, så er hun også modnet en del og blevet mere ansvarlig. Og det har været spændende at følge både hendes og Thais’ udvikling fra første til sidste bog.

Det er i Lyset lykkes forfatteren at fastholde et jævnt spændingsniveau, der selvfølgelig når sit højeste i kampen mellem det gode og det onde. Denne jævne fordeling af spænding fastholder også læserens interesse, fordi man nemt lader sig rive med af fortællingen og spændt venter på næste skridt i handlingen.

Ser vi på Arias fortælling som helhed, synes jeg ærligt, at Ida Søby Fogh har begået en original, spændende og velskrevet fantasyserie, der har en masse at byde på. Serien er ikke kun relevant for det yngre publikum, men kan også fint læses af øvrige fantasyfans.

Og nu tænker du måske: “Jamen, hvorfor får sidste bind i serien så ikke 5 stjerner?” Og ja, det skyldes ren mavefornemmelse. Jeg har ingen kritikpunkter til bogen overhovedet og synes faktisk, at den går rent ind og gør det, den skal. For mig er de 5 stjerner et spørgsmål om at blive blæst fuldstændig bagover, at læse en bog nærmest uden pauser og være så opslugt, at man bare ikke kan vente med at læse videre. Lyset er bestemt ikke dårlig, tværtimod. For mig var der bare ikke samme wauw-effekt som nogle af de bøger, jeg har givet 5 stjerner.

Lyset og resten af serien får uden tvivl mine varmeste anbefalinger med på vejen, og hvis du gerne vil læse min anmeldelser af Kaldet og Syneter du velkommen 😊

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *