Bogen Låsen og Vogteren ligger ovenpå et sværd der går lodret ned igennem fra top til bund af bogen, ved siden af ligger tre sorte og grå fjer

Låsen & Vogteren af Louise Haiberg

Forfatter: Louise Haiberg
Forlag: Tellerup
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 399
Genre: Fantasy

Stjerner: ⭐⭐⭐

Monstrenes verden er låst væk bag en magisk port skabt af den første Lås for mange hundrede år siden. Alina er sidste led i generationen af kvinder, som har ageret som Lås og har sørget for, at menneskenes verden forblev sikker og tryg. Dax er hendes vogter og fra en slægt af monstre bundet til at beskytte Låsen og hjælpe med hendes mission. Men Alina vil hellere leve et normalt liv i menneskenes verden end at leve forhadt i monstrenes. Da noget går galt med magien, må de to ud på en farefuld rejse gennem monstrenes rige for at stoppe porten i at åbne sig igen.

 

Låsen og vogteren er en standalone fantasyroman med kærlighed og action i fokus. Ideen med porten, låsen og vogteren er interessant, og bogen starter også godt ud. At Alina afviser sin skæbne skaber en konflikt, og dynamikken mellem hende og Dax er rigtig god. Men da vi kommer ind i monstrenes verden bliver det hele lidt for ensformigt: Alina og Dax rejser mod borgen, monstrer finder dem, de kæmper sig fri, Alina vakler i sit valg og sin tillid til Dax – og så gentager vi det igen. Det var derfor også let at gætte sig til handlingen, og plot twists / afsløringer virkede derfor heller ikke.

Alina er en stædig, lidt naiv ung kvinde, som kæmper mod sin skæbne og ofte vakler i sine valg. Det kan dog i længden godt blive irriterende, når valget synes åbenlyst for læseren. Dax er den ‘stærke lækre’ type. Han er sarkastisk, spydig og lukket, fordi han ikke vil vise sine sande følelser.

De to matcher hinanden fint som karakterer, men ikke sådan at jeg er helt oppe at ringe over deres romance. Det ville have været godt med mere indblik i deres fortid. Generelt kunne Alinas opvækst som menneske i monsterverdenen være interessant at få mere af. Låsen og vogteren ender lidt som en bog, hvor vi kun har fået klimaks på en meget større historie.

Louise Haiberg er dog virkelig god til at skrive, og det er altid en fornøjelse at læse hendes historier. Dialogerne flyder ubesværet, og der er mange super gode beskrivelser. Bogen er let at læse, og man flyver gennem siderne. Det er en kort fortælling med rigtig mange action-scener, og tempoet er højt hele vejen igennem.

Så hvis du er til low fantasy med masser af action og forbudt kærlighed med en flot monsterfyr (monsteridiot som Alina ville sige), så er Låsen og vogteren måske lige noget for dig.

– Marin