Mange små løgne af Annika Estassy

Mange små løgne af Annika Estassy

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget Palatium Books

Forfatter: Annika Estassy
Forlag: Palatium Books
År: 2022
Sprog: Dansk
Originalsprog: Svensk
Sidetal: 332
Genre: Feel-good

Stjerner: ⭐⭐⭐ og 1/2

Mange små løgne er tredje bind, der foregår i den fiktive svenske by, Måneby. Denne gang følger vi Maja, der har det med at pynte liiidt for meget på sandheden, og Solveig, der er vred på sin utro mand. Maja har sagt ja til et job, som hun måske ikke kan varetage, og Solveig har accepteret et væddemål, der kræver, at hun bor 30 dage i Åsen (lidt et ghettoområde). Det umage par ender med at bo sammen i en måned, for Maja har brug for de penge, som Solveig tilbyder for et værelse, og Solveig har desperat brug for at vinde væddemålet over sin mand. Og der går da heller ikke længe, før det knager i det nye “forhold” mellem de to vidt forskellige kvinder.

Først og fremmest så er Mange små løgne en sød, sjov og hyggelig fortælling med skønne karakterer. Det er en rigtig feel-good roman med sommerhusstemning, hvor man bare har lyst til at ligge udenfor i solen og hygge sig med bogen. Når det så er sagt, så kommer plottet. Og plottet gør det svært at skrive en mere klar definition af handlingen, fordi der faktisk foregår rigtig meget. Der er virkelig mange plottråde, hvoraf nogle følges til døren og andre ikke gør. Og de mange plottråde gør egentlig bare, at der pludselig er ret meget, man som læser skal forholde sig til.

Mange små løgne følger vi nemlig skiftevis Maja og Solveig og deres fortælling. Majas byder på rigtig mange handlinger og ikke mindst halve sandheder, direkte løgne, eller hvor der ellers er pyntet lidt på sandheden. Maja er træt af at arbejde som avisbud ved siden af at have sin neglesalon. Så da hun får mulighed for at få et vikariat som kirkegårdsleder, siger hun ja. Selvom hun ikke har grønne fingre, kørekort eller andet, som stillingen kræver. Så nu bliver hun nødt til at tage kørekort og vise, at hun har den smukkeste kolonihave, som hun jo har fortalt præsten. Sideløbende med dette dukker noget fra fortiden op, som også fylder, og Maja får nys om, at der er planer om at nedrive Åsen, hvor hun bor, så det bliver hun nødt til at sætte en stopper for – og nå ja, så er ham kørelæreren måske også lidt sød. Det er ret mange ting at skulle forholde sig til, samtidig med at vi også følger Solveigs svigt fra manden og det lidt umage forhold, som de to kvinder opbygger.

Her tror jeg, at det vil have klædt historien at have færre plottråde. For mig blev det i hvert fald en anelse for meget at skulle forholde sig til undervejs. Og det gør, at jeg lander på 3,5 stjerner.

Til gengæld så var karaktererne dejlige at følge. Selvom Maja har det med at lyve rigtig meget og ikke altid fortæller hele sandheden, så var hun alligevel ganske herlig. Hun besidder en særlig humor, og mange af hendes kommentarer og tanker er skønne og letter stemningen. Ligeledes er mange af hendes bekendtskaber også nogle skønne karakterer, og alle fremstår virkelig levende og troværdige. 

Sproget i Mange små løgne er let og ubesværet, og det bidrager i den grad til sommerhusstemningen, der selvfølgelig også opnås ved at lade handlingen foregå i naturen, hvor der er gode beskrivelser af både blomster, såning og vejret. 

Alt i alt var Mange små løgne et dejligt gensyn med Måneby og både nye såvel som gamle bekendtskaber. En skøn bog til sommerferien og hyggelæsning med et koldt glas rosévin i hånden.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *