Fake af Zoë Bell

Fake af Zoë Bell

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget Lindbak + Lindbak

Forfatter: Zoë Bell
Forlag: Lindbak + Lindbak
År: 2022
Sprog: Dansk
Sidetal: 353
Genre: Romantik, Chick-lit

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Fake følger vi de tre veninder, Amanda, India og Josefine, der udadtil lever det perfekte liv. Amanda er gudesmuk og har en kæreste, der forguder hende, Indias karriere kører på skinner, og Josefine er lykkeligt gift og har to piger. Men under overfladen lurer en fortid, der har formet dem til det, de er i dag, og de skjuler på hemmeligheder, som er langt fra, hvad de udstiller på de sociale medier. For Amanda er inderst inde rædselsslagen for, at hendes kæreste ikke længere finder hende attraktiv, og hvem er hun så, hvis han ikke gør? India har måske ikke helt så godt styr på sit arbejde, som hun giver udtryk for, og hun er måske også en tand for besat af sin chef, selvom hun har en sød kæreste derhjemme. Og Josefine føler sig ikke længere elsket af sin mand, men snarere overset. Alt sammen noget der gør, at de desperat forsøger at iscenesætte det perfekte liv. Men hvad sker der, når hemmelighederne begynder at hobe sig op, og man ikke længere kan skjule, hvordan det i virkeligheden er?

Den her anmeldelse kommer nok til at bære rigtig meget præg af selve tematikken i bogen, som, jeg synes, rammer spot on på mange måder, og måske ikke lige så meget om alt det andet 😅 Og det skyldes simpelthen, at Fake tager en tematik og en problematik op, som jeg både finder interessant, men også virkelig relevant, og som jeg faktisk også tror, mange kan nikke genkendende til. Jeg ved i hvert fald fra mig selv, at jeg ofte godt kan falde i “fælden”, så at sige, hvor jeg ser billeder på de sociale medier af, hvor fantastisk andres liv er, eller hvor godt det går dem, og så begynder at tænke over mit eget liv, og hvor jeg er i livet. Som om mit liv er “mindre godt”. Hvor meget man egentlig kan blive påvirket af, hvad andre lægger på Instagram eller Facebook. 

Og i Fake bliver det bare sat på spidsen. For det, de tre veninder poster på de sociale medier, er langt fra virkelighedens verden. Og det viser på bedste vis, hvad det egentlig er – nemlig fake. Ikke at alle andres liv er fake, det er ikke det, jeg mener. Men billeder på de sociale medier er blot øjeblikke, hvor alt synes perfekt. Hvor det hele lige spiller. Og så er det tilbage til hverdagen. Og jeg tror måske, at det er det, mange glemmer, når de sammenligner sig selv og deres liv med andres. Det gør jeg i hvert fald selv indimellem.

Og hvad er det så egentlig, jeg prøver at sige med hele den her smøre? Jo, det er bare, at det er en virkelig nutidig og relevant tematik, der tages op, og så er det da også en problematik i nutidens samfund, hvor man lader sig påvirke så meget af de sociale medier, at man ligefrem kan føle, at ens liv er mindre værd end andres. Og det fremstilles bare på en rigtig god måde af Zoë Bell her i Fake, hvor der også er plads til, at det ikke bliver for alvorligt. 

Og med det sagt, så lad os hoppe til selve anmeldelsen af romanen. Fake er bygget sådan op, at vi skiftevis følger Amanda, India og Josefine og får indblik i deres hverdag og tanker. Hvordan livet rundt omkring deres perfekte liv egentlig er. Dette krydres med et par flashbacks, til da de var børn, teenagere og i starten af 20’erne. Vi ser, hvordan deres fortid har formet dem til lige netop det, de er nu. Og særligt Amandas historie var tankevækkende, ja faktisk lidt skræmmende (jeg går ikke i dybden med det her, for det ville spoile). Alle tre kvinder er virkelig fint beskrevet, hvor de træder levende frem for læseren. Og det er dejligt med den udvikling, de alle tre oplever.

Sproget er let, der er ikke noget sindsoprivende over det i hvert fald, og det behøves heller ikke her. Replikkerne flyder, og for mig glider handlingen frem på fineste vis. Romanen rev mig med, og min nysgerrighed var i den grad vakt af bagsideteksten – for hvilke hemmeligheder skjulte de egentlig på? Og allerede med det samme bliver det klart for læseren, hvor meget og hvor hårdt de forsøger at gøre deres liv perfekte – ikke kun online, men også over for hinanden. Hvilket blot giver en kæmpe kontrast (på den gode måde!), når man i kapitlet før har læst, hvordan Amanda tvivler på sig selv og sin kæreste, at Josefine bliver overset af sin mand og er blevet overtalt til en aftale, hun overhovedet ikke har lyst til, og hvordan Indias besættelse af sin chef får hende til at fremstå mere og mere ynkelig og omklamrende. Indimellem alt dette krydres handling selvfølgelig også med en masse andet, såsom blomstrende forelskelser, utroskab, graviditet og opgør med fortiden. Og det giver, i mine øjne, bare handlingen det mere dybde.

Og så skal jeg da lige love for, at der er masser af  ✨spice✨ i Fake. Wow. Godt nok rummer mange romantiske bøger lidt sexscener, men der er virkelig mange i den her, og det skal man nok lige være helt klar på, når man giver sig i kast med den. Dog er scenerne ikke altid nær så detaljerede som i mange andre bøger.

Hvad er dommen? Jo, jeg lander på 4 stjerner. Og det gør jeg, fordi jeg synes, at Fake har noget at byde på. Den tager en lidt tung tematik op, men gør det på en let måde. Den har en god og spændende handling og er skrevet i et medrivende sprog. Alt i alt synes jeg, at Fake er en rigtig god bog, der fuldt fortjener antallet af stjerner.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *