Bogen Hvor ingen ser det står halvt inde i en hul træstamme med grøn efeu vækst rundt omkring

Onshore #2: Hvor ingen ser det af K. L. Berger

Forfatter: K. L. Berger
Forlag: Tellerup
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 365
Genre: Young Adult, LGBTQ+

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Taylor nyder sommermånederne på New Smyrna Beach som medarbejder på Chucks cafe Den Sære Flamingo. Her er der plads til, at både ham og de andre unge medarbejdere kan bearbejde hver deres fortid, mens de stræber efter at omfavne en bedre fremtid. Dette år starter en ny ung pige ved navn Hannah, som virker fjern og nervøs, men Taylor tager hende under sin vinge og tror på, at New Smyrna også kan blive fristedet for hende. Denne sommer er desuden også nedtællingen til en milepæl i Taylors liv, som han har ventet på i lang tid, og som han håber vil bringe ham endnu mere frihed til at være den, han er. 

Hvor ingen ser det starter godt ud med en række flashbacks til Taylors barndom og livet med hans familie, der siden har udstødt ham. Det var interessant at lære hans fortid at kende og giver god kontekst til, hvor Taylor kommer fra, og hvor han er på vej hen. Desværre synes jeg lidt familien glemmes igen senere i bogen. Det kunne have været spændende at møde hans brødre noget mere. 

Udover flashbacks er resten af bogen stort set samme tidslinje som Hannahs bog, som er den første bog i serien. Det giver lidt en følelse af at læse dobbelt og giver forfatteren restriktioner i forhold til, hvad der kan og skal ske. Det synes jeg godt, man kan føle nogle steder, men det er ikke fordi, der ikke sker noget for Taylor. Hans historie føles blot mere sporadisk end Hannahs, der for mig havde en klarere rød tråd. Her er Taylors nedtælling og hans crush på sin ven Hawkes nok det, der driver plottet bedst.

Jeg var ret glad for Taylor, da jeg læste første bog, og synes stadig, han er en skøn fyr. Jeg var dog spoilet i forhold til hans hemmelighed / fortid, men det gjorde nu ikke noget. Jeg føler, jeg kender ham bedre, men som i bog et mangler jeg mere samspil med de to andre, Will og Emily. Måske det bevidst undgås for ikke at låse sig for meget fast til deres respektive bøger? 

Hvor ingen ser det er skrevet i et nemt og ungdommeligt sprog med hurtigt læste kapitler spredt udover sommerperioden og de enkelte flashbacks. Bogen tager nogle vigtige emner op omkring identitet og accept af sig selv, samt omverdenens accept og had i LGBTQ+ sammenhænge. Det er ikke altid, at det lykkes for ‘ikke own voice’ forfattere at skrive en vellykket bog med queer personer i fokus, men det synes jeg nu Hvor ingen ser det klarer ret fint. Man kan mærke, der er gjort research på tingene.

Når det er sagt, så er der stadig et par mangler omkring emnet. Lidt omkring familiens reaktioner synes mig underligt, og lægernes behandling samt Taylors egne tanker virkede en gang imellem lidt off. Men det er nok valg taget for nemhedens skyld i forhold til bogens plot og fokus, og det tager ikke noget væk fra historien eller gør skade på virkelighedens queer mennesker.

Alt i alt er Hvor ingen ser det en god letlæst dansk ungdomsbog, som kredser om vigtige tematikker og giver unge queer personer mere repræsentation at spejle sig i. Hvis du har læst den første bog om Hannah og er interesseret i Taylor, vil du sikkert kunne lide den, omend den for mig personligt ikke var helt så godt stykket sammen som den første bog, der dog i høj grad også vandt mig over med stemningen i skrivestilen / Hannahs fortællerstemme.

– Marin