Beyond a darkened shore af Jessica Leake

Beyond a darkened shore af Jessica Leake

Forfatter: Jessica Leake
Forlag: HarperTeen
År: 2018
Sider: 421
Sprog: Engelsk
Genre: YA, fantasy, mytologi

Stjerner: ⭐⭐⭐ og 1/2

Beyond a darkened shore handler om prinsessen, Ciara af Mide, der ikke er nogen helt almindelig prinsesse. Hun er en kriger med overnaturlige kræfter, som skræmmer både hendes familie og hendes landsmænd. Hendes kongerige har været plaget af de barbariske nordmænd, så længe hun kan huske. Men en dag på slagmarken skåner hun en nordmands liv, da stemmen, hun længe har hørt, fortæller hende, at han er hendes allierede og den, der kan hjælpe hende med at redde sit rige fra den fjende, der er på vej. Langsomt opbygger Ciara og Leif et bånd, der er bygget på en alliance, så de sammen kan besejre fjenden. Undervejs møder de væsener fra både den keltiske og nordiske mytologi, og de bliver nødt til at stole på hinanden og hver deres evner, hvis de skal kunne vinde det slag, som er på vej. Men kan Ciara virkelig regne med nordmanden?

Der var engang, hvor jeg havde abonnement på de fine Fairy Loot-bokse, hvor man hver måned modtog en fantasy og en masse merchandise i et særligt tema, og Beyond a darkened shore er en af de mange bøger, jeg fik med i en af boksene. Det er den første af bøgerne, jeg har fået taget mig sammen til at læse (eller egentlig så var det en af de bøger, der blev trukket fra mit TBR-jar inden sommerhusturen). Hvorfor jeg endnu ikke har fået læst nogen af dem, ved jeg ikke 😅 Men hey, de næste par uger kommer der så til gengæld hele tre anmeldelser herinde om Fairy Loot-bøger, så det går nok. Og det fine merchandise? Det er long gone – det var ikke helt noget for mig at have alle de ting liggende. Anyway, lad os springe direkte ud i anmeldelsen.

Det tog mig lidt tid sådan rigtig at komme i gang med Beyond a darkened shore. Jeg tror ærligt, det var en blanding af, at jeg måske ikke længere er den helt store fantasy-læser som førhen, og så det at den ikke helt fangede mig, før vi nåede længere ind i handlingen, ja faktisk et godt stykke ind i handlingen. Sidstnævnte kan jo selvfølgelig også være som følge af den mindre fantasy-gejst. Jeg vil dog så også sige, at da handlingen så endelig fangede min interesse, så var jeg helt opslugt og fanget i plottets net, til jeg havde læst sidste side. For Beyond a darkened shore var spændende, og kombinationen af både nordisk og keltisk mytologi fungerede bare virkelig godt, selvom det måske lyder som en ret så mærkelig blanding. Mytologierne gav noget interessant til handlingen, og så synes jeg jo, at mytologi er ret så fascinerende, så det hjalp nok også på det.

Karaktererne var egentlig fine nok. Barbaren Leif, der er blødere end antaget. Krigerprinsessen Ciara, der ønsker det bedste for sit folk. De har begge en passende mængde personlighed til, at de bliver nogle karakterer, man bekymrer sig om og ønsker det bedste for. Dette gør selvfølgelig også, at deres kamp er interessant at følge. Mellem de to er der det klassiske had til kærlighed-forhold, som også er ganske fint, om end lidt klichefyldt, men det er, hvad det er. Overgangen fra had til kærlighed kommer også som følge af Ciaras udvikling hele bogen igennem, og det er spændende at følge, hvordan hun ikke kun udvikler sig selv og sine kræfter, men også hvordan hun langsomt indser, at det ikke bare lige er sådan at skelne mellem ondt og godt altid, og at man ikke kan skære alle over en kam.

Selve verdensopbygningen i Beyond a darkened shore er i og for sig også rigtig fin. Til at starte med skulle jeg lige forlige mig med, at handlingen foregår tilbage i tiden, hvilket jeg ikke lige havde regnet med. Og så føles det også en anelse, som om forfatteren ikke er 100% inde i mytologien alligevel. Enten skulle hun være gået all in på fantasy og have opfundet sin egen mytologi med fundament i den keltiske og den nordiske, eller have sat sig helt ind i mytologien, så hun kunne bruge den rigtigt i sin historie. Især var der nogle af tingene ved den nordiske, som jeg studsede lidt over, og det er jo ærgerligt (blandt andet brugen af Fenris (Fenrir) som en af jætterne, hvor der i mytologien jo faktisk er tale om en ulv). Og hvad jeg kan forstå på andre anmeldere, så er der også lidt problemer i forhold til den keltiske.

Det er som sådan ikke noget, der ødelægger læseoplevelsen. Det er snarere bare synd, og noget der selvfølgelig burde have været på plads, når man vælger at kaste sig ud i en fortælling, hvor mytologien spiller en stor rolle. 

Jeg lander på 3,5 stjerner til Beyond a darkened shore. Det gør jeg, fordi historien og karakterudviklingen heri alene er spændende og rigtig fin. Men den langsommelige start og lidt andre småting gør, at jeg ikke kan give den mere end dette. Bogen er bestemt et lidt anderledes take på fantasy, og er man lidt træt af de klassiske fortællinger (ikke at denne ikke også er typisk for genren), kan man fint give sig i kast med Beyond a darkened shore og leve sig ind i et mere middelalderligt miljø og stemning.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *