Forest of a thousand lanterns af Julie C. Dao

Forest of a thousand lanterns af Julie C. Dao

Forfatter: Julie C. Dao
Forlag: Philomel Books
År: 2017
Sider: 363
Sprog: Engelsk
Genre: YA, fantasy

Stjerner: ⭐⭐⭐

Forest of a thousand lanterns handler om 18-årige Xifeng, der er virkelig smuk. Hendes skæbne er storhed, og hun er klar på at gøre alt, der skal til for at opnå det, hun er forudbestemt til at blive. Xifeng kommer fra trange kår, og den unge Wei er klar på at gøre hende til sin kone, men Xifeng er afholdende. Hendes skæbne er vigtigere for hende, og i stedet for at acceptere Weis kærlighed gør hun, hvad hun kan for at komme tættere på kejseren, så hun en dag kan blive kejserinde. Det resulterer i en lang og farefuld rejse, og da Xifeng endelig ankommer, må hun tage til takke med en tjans som tjenerinde. Mon det lykkes for Xifeng at stige i graderne og indfri den skæbne, som befinder sig lige uden for hendes rækkevidde?

Forest of a thousand lanterns er en moderne genfortælling om eventyret om Snehvide, der denne gang er fortalt fra den onde dronnings synsvinkel og foregår i Østasien. Om hendes quest for at blive kejserinde, og den ondskab hun må ty til for at opfylde sin skæbne.

Jeg havde ærligt glædet mig rigtig meget til at læse romanen, for den lød ualmindeligt spændende. Men jeg blev faktisk lidt skuffet, og jeg kan ikke helt forklare hvorfor. Bogen er som sådan ikke dårlig, der manglede bare et eller andet.

Først og fremmest synes jeg, at det var virkelig interessant at vende fortællingen om Snehvide om og lade den onde dronning være hovedpersonen. At lade læseren følge Xifeng og hendes rejse mod sin skæbne, og hvad der former hende til at være den onde dronning, som vi kender hende fra det klassiske eventyr. Selvfølgelig med modifikationer her i og med at der er tale om et helt andet miljø, og at handlingen ikke er 1:1. Det kræver sin forfatter at fortælle en historie fra så usympatisk og inderst inde ond karakter, som Julie C. Dao har gjort det her med Xifeng. Og det skal man selvfølgelig være klar på, når man går i gang med bogen. At det ikke er meningen, man skal føle med Xifeng, heppe på hende eller have ondt af hende. Snarere tværtimod. Og det har Dao virkelig formået et skildre rigtig fint. Xifeng er på alle måder en anti-heltinde, og det er dejligt forfriskende YA-fantasy, hvor vi ofte følger heltinden, og hvor hun ofte vælger kærligheden og ikke ambitioner eller magt (hvilket Xifeng jo til forskel gør). 

Xifeng er såmænd ret godt skildret og med masser af kompleksitet, som ender med at få læseren til at vakle lidt i sit syn på hende. Det ene øjeblik får man faktisk lidt ondt af hende, det næste er hun så misundelig eller usympatisk, at man hader hende en smule. Når det så er sagt, så havde jeg faktisk ret svært ved at opnå en eller anden indlevelse i hendes fortælling. Hun sagde mig måske ikke helt så meget som karakter, som jeg havde håbet på.

Forest of a thousand lanterns er jo spændende nok, og der sker også meget. Det er interessant at følge Xifengs vej mod sin skæbne, men så heller ikke mere end det, synes jeg. Jeg var slet ikke lige så fanget eller revet med trods de virkelig flotte beskrivelser af miljøet, et levende og rigt fantasyunivers og forfatterens indlevende sprog. Det blev i stedet til en læseoplevelse, hvor jeg ikke helt var der. Og jeg kan lidt fornemme, at jeg umiddelbart er en af de få, der sad tilbage med denne følelse. En følelse af, at bogen ikke helt rammer. For langt de fleste lyder virkelige begejstrede for Forest of a thousand lanterns, og jeg ville virkelig ønske, at jeg var lige så begejstret. For der er så mange ting i den, som forfatteren gør virkelig godt.

Til trods for forfatterens skrivestil og det indlevelsesrige sprog, stemning og beskrivelser af miljøet i Forest of a thousand lanterns så lander jeg kun på 3 stjerner. Jeg synes dog, at den er værd at give et skud, om ikke andet så for at følge den onde dronning eller for de flotte beskrivelser. Og hvem ved, måske synes du, at den faktisk er helt vild god og hypen værd – det håber jeg.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *