The Witcher - bøger vs. tv-serie

The Witcher – bøger vs. tv-serie

Jeg har i dette blogindlæg tænkt mig at sammenligne bøgerne i Witcher-serien med tv-serien på Netflix (selvom jeg dog kun har læst de tre første bøger). Jeg ved godt, at jeg er lidt “late to the party”, siden der er allerede er kommet to sæsoner af The Witcher på Netflix, men better late than never, som man siger xD 

Jeg har først fået læst de tre første bind i serien i år, og egentlig synes jeg, at det passer fint med en sammenligning af bøgerne og tv-serien, idet de to sæsoner netop tager fat på det, som de første tre bøger handler om. Derfor tænker jeg også, at jeg simpelthen er nødt til at læse de næste bind, før tredje sæson på Netflix starter. 

Nå, men nok om det. Lad os springe direkte ud i sammenligningen.

Ligheder mellem bøger og tv-serie

Først og fremmest synes jeg, at både bøgerne og tv-serien om Geralt indeholder den samme mængde forvirring og kaos. Forstået således, at særligt første bog, Det sidste ønske, er ret forvirrende at læse, fordi den springer så voldsomt i tid, sted og handling. Og det gør første sæson af The Witcher på sin vis også. Rækkefølgen er på ingen måde kronologisk, og det bidrager til masser af forvirring. Dog er bog to og tre knap så forvirrende, men langt mere kronologiske i rækkefølgen, hvilket jeg også synes, at sæson 2 af serien er.

Ligeledes gør både bøger og tv-serie brug af sideløbende historier. Vi følger således ikke kun Geralt, mens han dræber monstre, men får også indblik i både Yennefers og Ciris historie. Og i bøgerne får vi endda fornøjelsen af en masse herlige og sjove situationer med Dandelion. I bøgerne hører vi dog også meget mere om andre karakterer og følger dem. Herunder blandt andet Triss. Det gør fortællingen rund og dyb, fordi vi som læsere netop kommer rundt om så mange ting og derved får en langt større forståelse – ikke kun for universet og karaktererne, men særligt også de indbyrdes forhold mellem karakterer og ikke mindst herskerne rundt omkring i deres verden.

Personligt synes jeg også, at Henry Cavill gør det ret godt som Geralt. Samt at Joey Batey er en fin Dandelion (eller Jaskier, som han også er kendt som). Og de andre skuespillere? De har ikke ramt mig endnu, og måske gør de det heller ikke.

Bog vs. tv-serie - de mange forskelle

Når det så er sagt, så er der faktisk også en del forskelle mellem Witcher-bøgerne og Netflix’ tv-serie. Og jeg tror, at mange af dem egentlig har været med det formål at give mere dybde til tv-serien og ikke mindst gøre det mere relaterbart på en måde.

For en af de helt store forskelle, der adskiller bøger fra tv-serien, er nemlig diversitet. Race bliver som sådan ikke nævnt i Andrzej Sapkowskis Witcher-bøger, men der er en underliggende forståelse af, at karaktererne er hvide. Det gælder også både troldmanden Istredd og troldkvinderne Yennefer, Triss og Fringilla, som alle fire er portrætteret af farvede skuespillere i serien. Umiddelbart syntes jeg ikke, at det gjorde noget, selvom Triss dog er kendt for sit flotte røde hår i bøgerne, som de da gerne måtte have beholdt i serien.

Dertil kommer også, at man i Witcher-bøgerne ikke får indblik i Yennefers baggrund, og hvordan hun blev troldkvinde. Det gør man i tv-serien. Samtidig med dette er der også en væsentlig forskel mellem bøgernes skildring af Geralt og Yennefers on/off-forhold, og hvordan det vises i tv-serien. For i bøgerne har de kendt hinanden i lang tid og i al den tid været on/off, mens de i serien ikke kender hinanden fra starten af. Begge er dog enige om deres elsk/had-forhold.

Selvom jeg under ligheder skrev, at de to første sæsoner omhandler de tre første bøger, er der dog alligevel også forskelle her. Mange af de sideløbende historier er nemlig forskellig fra bøger til tv-serie. I bøgerne oplever man bl.a. ikke slaget ved Sodden eller ser Cintras fald, hvilket vi gør i tv-serien. Foruden det faktum at læseren først møder Ciri i bog to, hvor hun til sammenligning introduceres allerede i sæson 1 af tv-serien.

Særligt sæson 2 adskiller sig fra bøgerne ved at indeholde meget mere (og digtede historier) end bøgerne. Sæson 2 følger den primære handling i tredje bog, hvor Geralt finder Ciri, og hun tages med til Kaer Morhen og trænes til Witcher-faget. Men så er det også det. For der er tilføjet en masse sidehistorier, som ikke er skrevet i bøgerne. Bl. a. at Yennerfer mister sin magi og introduktion af Voleth Meir, som slet ikke findes i bøgerne.

Når det kommer til Ciri, er der også lidt forskelle fra bog til tv i forhold til hendes kræfter. I tv-serien er der ingen tvivl om, at hun besidder nogle ret kraftige evner allerede fra starten af, hvor det modsat er langt mere underliggende og ikke nær så obvious i bøgerne. 

Og nu vi er ved det, skal vi så ikke også lige vende Geralt? xD Selvom han ikke just virker som den mest venlige, imødekommende eller snakkesalige i Witcher-bøgerne, så er han det alligevel i langt højere grad end i tv-serien. Han snakker lidt mere i bøgerne, og der er også underholdende dialoger mellem særligt Geralt og Dandelion undervejs. Men i tv-serien er han i den grad en mand af få ord, og ofte grynter han blot til svar. Men på en eller anden måde synes jeg faktisk, det passer til portrætteringen af ham i serien.

Bog eller tv-serie?

Bøgerne og tv-serien har jo selvfølgelig hver deres force og er gode på hver deres måde. Personligt synes jeg ikke, at det er en enten eller. Jeg kan godt lide bøgerne, og jeg kan godt lide Netflix-serien. For mig kommer bøgerne måske lidt mere omkring, men de kan til gengæld også være lidt langhårede at læse indimellem. Og tv-serien er hæsblæsende og action-fyldt med gode skildringer af universet, karakterer og de vigtigste historier og karakterer fra Sapkowskis Witcher-univers.

Så om man er til det ene eller det andet, er snarere en smagssag.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *