bogen papirmenageriet holdes op imod en hvid væg

Papirmenageriet af Ken Liu

Reklame: Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget

Forfatter: Ken Liu
Forlag: Falco
År: 2022
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Sidetal: 84
Genre: Novellesamling, sci-fi, magisk realisme

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Papirmenageriet er en kort, men rammende samling af tre noveller, der leger indenfor de fantastiske genrer science-fiction og magisk realisme. Fortællingerne kredser om teknologi, frihed, kærlighed, samt misforståelser og tab i nære relationer. 

Papirmenageriet består af tre virkelig gode og tankevækkende noveller, som fint komplementerer hinanden i deres temaer uden at sige præcis det samme. Den første novelle minder om noget man kunne se i Black Mirror og læner sig mest op af at være en kritik af den teknologiske udvikling og især den overvågning af vores data, som vi tillader diverse firmaet adgang til hver dag. Jeg kunne især godt lide, at den lagde op til en debat og ikke bare fortalte læseren, at deling af digital data altid er dårligt lige meget hvad.

Den anden novelle handler mere om relationen mellem en far og hans datter, men er stadig pakket ind i en teknologikritik. På overfladen er det teknologien, der ødelægger deres forhold, men underliggende forstås det, at de også selv er med til at øge afstanden imellem dem.

Det gør denne novelle til en god overgang til den sidste novelle, hvis fokus er på den øgede afstand mellem en mor og hendes søn. Denne tredje novelle er ikke sci-fi, men magisk realisme og kredser ikke så meget om teknologi, men nærmere kulturkritik og kløften mellem generationer. Ligesom ved novelle nummer to får man en følelse af en tragisk skæbne, der kunne være undgået, hvis bare der havde været mere kommunikation og forståelse parterne imellem.

Det er tre meget velskrevne noveller, og min eneste klage kan kun være, at samlingen er så kort!

– Marin