Alle disse somre af Carley Fortune

Alle disse somre af Carley Fortune

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Palatium Books

Forfatter: Carley Fortune
Forlag: Palatium Books
År: 2022
Sprog: Dansk
Originalsprog: Canadisk
Genre: Romantik, YA

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Alle disse somre følger vi Percy og Sam, der første gang mødte hinanden en sommer for 17 år siden. Dengang var Percy 13 år gammel, og i løbet af sommeren blomstrede der ret hurtigt et nært venskab mellem de to. Hver sommer blev tilbragt sammen, og langsomt udviklede venskabet sig til noget mere og dybere. Noget, der gik i 1000 stykker, da Sam flyttede væk for at begynde på universet.

Sideløbende følger vi Percy som voksen, og hvordan hendes liv og kærlighedsliv har udformet sig efter Sam. Da Sams bror ringer og fortæller, at deres mor er død, vender Percy tilbage til sommerens fristed, og der rives op i gamle sår og ikke mindst følelser. Mon det kan lykkes for Percy at hele forholdet til Sam på en enkelt weekend?

Jeg må ærligt indrømme, at jeg synes, det er lykkedes forfatteren ret godt med hendes debutroman. Jeg var i hvert fald fuldt ud opslugt og havde svært ved at lægge den fra mig 😅

Noget af det, der fungerede særdeles godt i Alle disse somre, var brugen af fortid og nutid. Hvordan vi først får flashbacks til de nostalgiske somre med Sam, og så skipper til Percys liv som voksen. Det giver et langt større indblik i karaktererne og handling, men opbygger også spændingen på en anden måde. For vi ved, at der gik noget galt mellem Sam og Percy via nutidsdelen, men det afsløres ikke før hen mod slutningen i fortidsafsnittene – så man sidder bare og venter spændt på, hvad der går galt. Og så synes jeg virkelig, at fortidens idylliske somre og nutidens weekend smelter sammen på en så fin og gennemtænkt måde.

Den spirende forelskelse mellem Percy og Sam som følge af deres nære venskab er simpelthen så godt og troværdigt skildret. Der er noget helt særligt over deres bånd, der jo næsten er misundelsesværdigt. Samtidig med det er Sam en utroligt skøn karakter, man ikke kan andet end holde af. Man lever sig fuldt ind i Percys oplevelser som teenager, og hvordan disse har formet hende som voksen. Jeg blev dog overrasket over, hvad der i sidste ende endte med at skille dem ad – og jeg mistede måske en lille smule for Percy på det grundlag (ingen spoilers). Simpelthen fordi jeg lige der ikke kunne forstå hendes handling eller sætte mig i hendes sted.

Grundlæggende er alle karaktererne godt beskrevet og fortalt, ligesom samspillet mellem dem fungerer rigtig godt. Og jeg er egentlig glad for, at Percy fik en second chance hos Sam, for de passer virkelig godt sammen. 

Sproget i Alle disse somre er dejligt let og medrivende. Man har let ved at forestille sig situationerne og følelserne, som de oplever. Ærligt var jeg nok mest vild med at læse fortidsafsnittene – men jeg tror, det skyldes, at der var noget idyllisk, nostalgisk og rent ud sagt lykkeligt over dem (inden det går galt). De emmer af så meget stemning og mange følelser på en anden måde, end nutidsafsnittene gør. 

Så hvis du er på udkig efter en kærlig og inderlig roman om den første store forelskelse, og som samtidig er virkelig godt skrevet, så skal du i den grad læse Alle disse somre af Carley Fortune. Det er virkelig en fin debutroman, hun har skrevet.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *