Bogen Under the Whispering Door holdes op foran udsigten til isbjerge i Antarktis

Under the Whispering Door af T. J. Klune

Forfatter: T. J. Klune
Forlag: Tor
År: 2021
Sprog: Engelsk
Sidetal: 373
Genre: Fantasy

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Under the Whispering Door er en historie om døden og livet, om fortrydelse, håb og kærlighed. Vi følger Wallace Price, der netop er død og befinder sig i stadiet lige før ‘efterlivet’. Han bliver hentet af en Reaper ved navn Mei og møder færgemanden Hugo, der vil hjælpe ham med at acceptere hans død og gå videre gennem døren til det ukendte. Wallace har dog ikke tænkt sig at acceptere døden og frygter for, hvad døren gemmer på. Men der er ingen andre steder at gå hen og med tiden lærer Wallace alle husets beboere at kende og former bånd, han aldrig har haft i livet.

Under the Whispering Door minder en del i tonen om Klunes anden populære roman The House in the Cerulean Sea, men jeg synes den formår at blive sin egen med en ny magisk verden og andre temaer i fokus. Der er en del ubesvarede spørgsmål i selve worldbuildingen, da Hugo og Mei heller ikke selv ved alt om, hvordan det med Reapers, færgemænd og døden hænger sammen, men det fungerer ret godt alligevel. Jeg føler ikke, man absolut behøver at kende alle detaljer i processen med krydsningen. At man ikke ved alt øger blot mystikken og skaber en stemning til bogen, som passer den fint. 

Historien har større fokus på karaktererne og deres udvikling og forhold til hinanden end på et udtænkt plot, så selvom der ikke sker meget sådan rent action mæssigt, og vi stort set altid befinder os i tehuset, som Hugo ejer, så er der alligevel nok at tage fat på, og som læser kedede jeg mig aldrig. Også sidekarakterer som Hugos afdøde bedstefar og afdøde hund, samt nogle af de mennesker, der kom forbi tehuset, var med til at sætte lys over bogens temaer om sorg, om det at miste og at fortryde.

Jeg vil ikke sige for meget af frygt for at spoile, men Under the Whispering Door er en bog, der både kan få dig til at smile og grine såvel som at fælde en tåre. Den er indbegrebet af hjertevarm, måske med en snert af bitterhed, og selvom nogle aspekter, såsom romancen, gik lidt hurtigt, så var tempoet generelt rigtig fint.

Hvis du var fan af The House in the Cerulean Sea, så er der gode chancer for, du vil elske Under the Whispering Door

– Marin