En stormnat af Martin Schjönning

En stormnat af Martin Schjönning

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Forlaget Kandor

Forfatter: Martin Schjönning
Forlag: Kandor
År: 2023
Sider: 180
Sprog: Dansk
Genre: Gys

Stjerner: ⭐⭐⭐

En stormnat følger vi levemanden Johannes på hans køretur fra København til den lille fynske flække Kølstrup, hvor hans søster skal giftes. På Fyn rammer et voldsomt uvejr dog og afsporer ham fra vejen, så han kører galt. Han vågner på Skovsbo Gods, hvor det hurtigt viser sig, at intet er, som han tror, og hvor uvejret blot var første del af en rædselsvækkende nat, der ville påvirke selv den mest fornuftiges forstand.

En klassisk spøgelseshistorie, hvor menneskets forstand udfordres af mystik, overnaturlige hændelser og djævleri, og hvor en dødskamp inden længe venter vores hovedperson.

Og En stormnat er netop en helt klassisk spøgelseshistorie i stil med de første gotiske historier, der udgjorde gysergenren, hvis du spørger mig. Jeg fik lidt fornemmelsen af noget Poe, mens jeg læste historien om Johannes, og jeg tror, det ligger lige så meget i skrivestilen som i selve fortællingen. For det er sådan lidt gys på en gotisk måde, hvor det er menneskets fornuft og forstand, der udfordres af nogle ting, som ikke burde ske eller burde eksistere. 

Jeg tror også, at netop skrivestilen gjorde En stormnat en smule tung for mig at læse, selvom historien jo egentlig er ganske kort. Og det er præcis også den oplevelse, jeg har haft med gotiske historier – på trods af at jeg dog er fan af fx Poes The Tell-Tale Heart. Og jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men historien her forekom mig i hvert fald lidt sværere at komme igennem.

Det er en interessant historie, og det er godt fundet på. Samtidig kan jeg egentlig meget godt lide, at den er bygget på myter fra området, godset og ikke mindst tiden, der gør det lidt mere nærværende og ikke mindst uhyggeligt. Her er i for sig tale om en ganske fin spøgelseshistorie, der gør lige præcis det, den skal, og sætter spørgsmålstegn ved virkeligheden.

Mangler du nyt gys, og er du glad for spøgelseshistorier med mere mellem himmel og jord, og mere end hvad det blotte kan se? Så kan det være, at En stormnat er lige noget for dig.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *