Bogen Urværkerne 1: Kuppelbyens hemmelighed står på grønt græs med hvide blomster omkring og solen skinnede bagved

Urværkerne 1: Kuppelbyens hemmelighed af Stine Bahrt

Forfatter: Stine Bahrt
Forlag: Krabat
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 389
Genre: Fantasy, Steampunk

Stjerner: ⭐⭐⭐ og en halv

Jordens sidste mennesker bor under en gigantisk kuppel, der beskytter dem mod den ødelagte verden udenfor. I Kuppelbyen bor der både evneløse og urværkere, der med specielle evner indenfor mekanik skaber urværker, som er den eneste form for teknologi, der er tilladt. Da Nil opdager, at hun har urværkerevner, bliver hun sendt til Urværkerskolen og må lære både sine evner og sine følelser bedre at kende. Inden længe blandes hun ind i et mysterie om byens forsvundne høst og bliver en del af en oprørsgruppe, som søger efter sandheden.

 

Urværkerne 1 er en young adult fantasy roman med steampunk vibes. Dog er det mere brugt som et look til verdenen end så meget andet – men et fedt look det er det! Og det er en spændende ide at skabe en postapokalyptisk tid, hvor de sidste mennesker lever i en beskyttende kuppel og udelukkende bruger gammel teknologi. Helt præcis hvordan urværkerevnerne fungerer håber jeg, vi hører mere til i de næste bind i Urværkerne. Det var nemlig til tider svært for mig at visualisere, hvad der egentlig foregik og hvordan opfindelserne så ud. På samme tid undres jeg over, om evnerne ses som magi hos befolkningen eller hvordan de forklarer det for dem selv.

Der bliver introduceret rigtig mange karakterer i Kuppelbyens hemmelighed. Ikke alle får lige meget fokus, men de fungerer fint som venner, fjender, mentor osv. for hovedpersonen Nil. Dog var der ingen som virkelig satte sig fast hos mig som favorit.

Der er en hel del kærlighedsdrama i bogen. Mere end jeg havde regnet med og måske egentlig for meget til min smag. Det er super skønt, at der er queer karakterer med, og at det kommer så naturligt, men som en af karaktererne også selv nævner, så har Nil nærmest et harem efter sig – og det virker bare lidt underligt. Nil siger også selv gentagne gange, at der er mere vigtige ting at tænke på, end hendes kærlighedsliv, men vender alligevel hele tiden tilbage til det. Realistisk for en teenager? Ja. Irriterende? Til tider.

Jeg ved heller ikke helt hvorfor, men Dorian forekom mig på en måde for vild med Nil, for pågående. Jeg sad nærmest og ventede på en afsløring af ham som spion for nogen på et tidspunkt!

Urværkerne 1: Kuppelbyens hemmelighed er skrevet i et let og ungdommeligt sprog med et par engelske ord og selvopfundne slang termer strøget ind. Historien flyder godt, og der sker altid noget, om det så er i kærlighedsdelen eller mysteriedelen af bogen. Nil elsker tøj og med et steampunk univers som dette her, er der også meget at beskrive. Verdenen kommer flot til live i første del af bogen, dog manglede jeg alligevel til slut nogle bedre beskrivelser, især ved klimaks var det svært at følge med omkring, hvor de forskellige personer var i forhold til hinanden. Og så er jeg nødt til at dele min undren over, hvordan Nil kan overleve på stort set kun æbler. Hun spiser jo nærmest ikke andet! XD 

 

Alt i alt er første bind i Urværkene-serien en god solid fantasy bog med et flot univers, en masse kærlighedsdrama og et klassisk dystopisk plot om at finde sandheden og stræbe efter frihed. Jeg håber, vi lærer verdenen bedre at kende senere, og at Nil lærer sig selv og sine følelser bedre at kende senere i serien. 

– Marin