Hvad ser du af Martta Kaukonen

Hvad ser du af Martta Kaukonen

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Forlaget Falco

Forfatter: Martta Kaukonen
Forlag: Forlaget Falco
År: 2023
Sider: 383
Sprog: Dansk
Original sprog: Finsk
Genre: Psykologisk thriller, spænding

Stjerner: ⭐⭐⭐

Hvad ser du handler om Ira, der starter i terapi hos den anerkendte psykoterapeut Clarissa for at have et frikort ud af fængslet, hvis hun nu skulle blive fanget for sine forbrydelser som seriemorder. Der går ikke længe, før samspillet mellem Clarissa og Ira bliver et spil katten efter musen, hvor linjerne mellem løgn og sandhed sløres, og hvor kun én af dem ved, at de deler en dyster hemmelighed. Spørgsmålet bliver, om den anden når at regne det ud, inden det er for sent, eller om deres møde når at få fatale konsekvenser.

Da jeg læste lidt om handlingen i denne roman og læste bagsideteksten, fik jeg måske lidt høje forventninger til bogen. For den lød nemlig vildt spændende og som et interessant plot – for hvad mon den dystre delte hemmelighed var for én, og ville Clarissa regne ud, at Ira var seriemorder. Men jeg blev faktisk desværre en smule skuffet. Lad mig uddybe herunder.

Hvad ser du lover godt ud fra præmissen om to mennesker, der deler en hemmelighed, og det faktum at en seriemorder starter i terapi for at få et frikort ud af fængslet, hvis det skulle komme så vidt. Som læser bliver man nysgerrig på, om Iras plan virker, om Clarissa gætter Iras sande natur, og ikke mindst hvad hemmeligheden er. Og romanen starter da også grusomt ud in medias res med det mord, som Ira begår, og hvordan blodet breder sig som en sommerfugl og sender hende ind i den erkendelse, at hun burde gå til terapi.

Men så stopper det også lidt der. For efter Iras første kapitel begynder fortællingen at blive en smule forvirrende. Vi følger nemlig skiftevis fire personer; Ira, Clarissa, Pekka og Arto. Pekka er Clarissas mand, og Arto er en alkoholisk journalist, der skal lave en reportage om Clarissa. Hvordan de to mænds historie hænger sammen med Ira og Clarissas afsløres kapitel for kapitel, og det fungerer egentlig nogenlunde.

Problemet er, at der er rigtig meget, der forbliver usagt. Mange sandheder, der viser sig at være løgn, og karakterer, der er utroligt utroværdige og foregriber handlingen. Jeg forstår ideen bag, og jeg har også set det fungere før. Men her bliver det en tand i overkanten, simpelthen fordi man som læser ikke længere kan finde hoved og hale i historien. Og det ødelagde lidt af oplevelsen for mig og gjorde måske også, at den store afsløring af den delte hemmelighed ikke var lige så overraskende eller “rammende”, som den kunne have været.

For jeg synes faktisk, at ideen og plottet i Hvad ser du som sådan er godt fundet på og interessant, og det kunne såmænd også have fungeret virkelig godt. Men det bliver for meget for mig, når det er hele fire fortællere, der fortæller halve sandheder, er utroværdige og tager forskud på noget af handlingen. Havde det nu kun været en, var sagen måske en anden.

Der er dog ingen tvivl om, at Martta Kaukonen kan noget med ord, og at hun samtidig forstår at opbygge spænding. Eller at hun får skildret nogle interessante karakterer med masser af personlighed og dybde. Her synes jeg virkelig, hun kan noget.

Jeg ville ønske, at jeg kunne give Hvad ser du mere end 3 stjerner, men det var lidt en middelmådig oplevelse, hvor hverken mine forventninger eller romanens potentiale blev indfriet, desværre.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *