Ude af Ragnar Jónasson

Ude af Ragnar Jónasson

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Gads Forlag

Forfatter: Ragnar Jónasson
Forlag: Gads Forlag
År: 2023
Sider: 269
Sprog: Dansk
Original sprog: Islandsk
Genre: Thriller, spænding

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐ og 1/2

Ude handler om fire venner, der er taget på deres årlige genforeningstur – denne gang i form af en rypejagt i det islandske højland. Men turen går ikke helt som planlagt, og snart må de se sig plaget af en voldsom snestorm, der sender dem på jagt efter læ. Det lykkes dem at finde læ i en forladt jagthytte, der ligger isoleret og er uden mulighed for at kommunikere med omverdenen. Men det går snart op for dem, at de ikke er alene, alt imens stormen raser udenfor, og panikken vokser i den lille jagthytte.

 

Det er første gang, at jeg læser noget af Ragnar Jónasson – men det er absolut ikke sidste gang! Det er ret imponerende, hvordan han opbygger og fastholder så intens en stemning, som han gør det her i Ude. Og så er det samtidig bare skrevet så let og medrivende, at siderne jo nærmest vender sig selv.

Da jeg begyndte at læse bogen, sad jeg lidt med en fornemmelse af, at det nok bare ville være om, hvordan de fire venner ville overleve stormen og deres kamp mod vejret. Men det gik efter nogle kapitler op for mig, at Ude handler om alt andet end det. Eller. Jo altså, selvfølgelig også om at overleve en så frygtelig kulde og storm, men hvor dette snarere er et element til at sætte stemning. Og lad mig bare sige, at det fungerer ret så godt. Det her med, at der er så koldt, sneen fyger, og de kan intet se, hvis de bevæger sig ud, så de er tvunget til at blive i hytten, mens stemningen eskalere og bliver mere og mere panisk. Det danner en virkelig god baggrund for handlingen og er ligesom med til at sætte den her uhyggelige og intense stemning.

Nå, som jeg nævnte, så handler Ude jo netop ikke om at overleve en snestorm. Det viser sig nemlig hurtigt at handle om forræderi, selviskhed, nag og en god omgang hævn. Så i stedet for at være en historie om, hvordan de fire venner sammen besejrer uvejret og bliver tættere og styrker deres venskab, er det i stedet om, hvordan de fire forsøger at overgå hinanden og i sidste ende få hinanden ned med nakken. Og det er altså både spændende og på sin vis skræmmende.

Ude fortælles skiftevis fra de fire venners synspunkt i nogle ret så korte kapitler. Ikke nok med at spændingen er intens grundet handlingen, så bliver den det bare lige en tand mere intens ved at skifte så hurtigt mellem fortællerne og lade kapitlerne være så korte, fordi tempoet bliver des hurtigere.

Noget andet, der også er med til at opbygge den her intense stemning, er det usagte. Motiver, tanker og plotdele afsløres langsomt for læseren. Vi får nemlig ikke alt serveret lige fra starten, men sådan henad vejen og faktisk forholdsvist sent i plottet. Og det fungerer og skaber den rette mængde suspense undervejs – hvilket underbygges af de forskellige plottwists, som læseren og vel egentlig også karaktererne støder på.

Alt i alt synes jeg virkelig, at det er en god nordic noir spændingsroman, som Ragnar Jónasson har fået skrevet. Ude er uden tvivl velskrevet, og der er skåret ind til benet, så der ikke er noget overflødigt med. Dertil kommer også, at den er meget dialogdreven, og det, synes jeg egentlig også, fungerer ret godt heri, fordi det netop underbygger det hurtige tempo og den intense følelse, som holder hele vejen igennem.

Ude udkommer i dag og får den varmeste anbefaling med på vejen herfra.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *